Ar fi bine să nu vă grăbiţi să semnaţi noi contracte cu furnizorii de gaze, pentru că piaţa se liberalizează abia de la 1 iulie.

Acesta este sfatul autorităţilor pentru toţi românii asaltaţi în ultimele luni de campanii masive de recrutare ale furnizorilor de energie, prin care aceştia promit păstrarea preţului actual pentru următorul an. Prețurile de acum de pe piață sunt cu peste 40% mai mici decât cele oferite în contracte.

De la 1 iulie, tarifele pentru gaze naturale vor fi liberalizate, cu alte cuvinte statul nu le va mai fixa la un anumit nivel sau prin anumite formule. Autoritatea de Reglementare din domeniu va publica noile condiţii pentru trecerea la piaţa liberă săptămâna viitoare, potrivit surselor Știrilor PRO TV.

Sunt peste 3,5 milioane de locuințe cu abonament la gaze naturale, iar de la Ordonanța 114 din 2018 prețurile au fost fixate la un anumit nivel pe piața reglementată.

În ultimele două luni, furnizorii de gaze au pornit o adevărată campanie prin care încearcă să convingă populația să treacă de acum la piața liberă, oferind preț neschimbat timp de un an.

Nu va grăbiți să semnați o înțelegere, spun autoritățile.

ANRE, Autoritatea de Reglementare în Domeniul energiei, ar putea publica luni, potrivit surselor PRO TV, un ordin cu noile condiții în care se poate face această trecere. În plus, ministrul economiei a declarat recent chiar la PRO TV că pe baza acestui mecanism prețurile vor scădea.

Virgil Popescu, ministrul Economiei: „Vom avea un mecanism, în așa fel încât pe piața liberă prețul la gaze naturale să fie mai mic față de tariful pe care fiecare cetățean îl plătea înainte de această liberalizare.”

Așa că sfatul autorităților este să mai așteptați și să nu treceți încă la piața liberă. Mai așteptați până la 1 iulie. Acum, pe piața liberă, megawatt-ul de gaz a ajuns la 40 de lei din cauza crizei, deși, pentru producători, prețul e fixat la maximum 68 de lei la vânzare.

Iar dacă faceți acest pas spre piața liberă, descărcați-vă pe telefon, fie cu Android, fie cu iOS, aplicația ANRE. Acolo mergeți la compărătorul de prețuri și introduceți datele din factura dumneavoastră. Va apărea o listă a celor mai bune oferte și mergeți apoi să negociați cu furnizorii respectivi. Fiți atenți la perioada aleasă, puteți semna pe o jumătate de an, un an sau doi, dar nu sunt recomandate perioadele lungi, potrivit specialiștilor consultați.

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *