GHID de îngrijire intimă. SFATURI de la medicul ginecolog pentru a preveni posibile afecțiuni

Îngrijirea zonei intime a femeilor este un subiect prea puţin discutat pentru cât de important este. Faptul că vaginul este o componentă semnificativă din anatomia femeii care are puterea de a se curăţă singur este deja cunoscut. Cu toate acestea, îngrijirea intimă joacă un rol crucial în menţinerea sănătăţii şi prevenirea unor posibile infecţii şi probleme. Mai mult decât atât, uneori, din dorinţa de a păstra zona curată, se apelează la anumite acţiuni care au un rezultat opus.

1. Renunţă la duşul vaginal

„Duşul vaginal poate face mai mult rău decât bine. De ce? Vaginul este un organ uimitor care se păstrează curat prin echilibrarea bacteriilor sănătoase şi menţinerea unui Ph optim. În schimb, duşul vaginal elimina o parte din acea bacterie sănătoasă, schimbând chiar şi pH-ul astfel încât, infecţiile se pot instala mult mai rapid.” afirma dr. Silviu Istoc.

Cum îţi păstra totuşi mirosul proaspăt? Zona genitală a fiecărei persoane miroase diferit şi există modalităţi naturale pentru a influenţa parfumul personal, inclusiv schimbarea a ceea ce mănânci. Alimente precum ananasul pot face că vaginul să aibă un gust sau un miros mai dulce, în timp ce sparanghelul poate avea efectul invers.

2. Foloseşte produse fără parfum

Dacă mai sus am vorbit de duşul vaginal, afla că şi produsele pentru igiena externă ar trebui folosite cu grijă. Alege-le întotdeauna pe cele fără parfum pentru a nu pune în pericol iritarea zonei. De asemenea, ar fi indicat să foloseşti un gel de curăţare special conceput pentru igiena intimă care are un ph adecvat.

3. Atenţie la lenjeria intimă

Dacă vorbim de alegerea lenjeriei intime, zona inghinala are o preferinţă: bumbacul. Acest material lasa pielea să respire, spre deosebire de alte materiale sintetice care păstrează umiditatea, fiind un mediu propice bacteriilor.

Foloseşte lenjerie intimă din bumbac mai ales când efectuezi activităţi fizice care presupun transpiraţie. Evită pe cât posbil contactul direct cu echipamentul de sport pentru a te feri de posibile infecţii.

4. Fii riguroasă mai ales în acea perioadă a lunii

Unul dintre cele mai bune moduri prin care poţi să te simţi proaspătă în această perioadă a lunii este păstrarea unei bune igiene. Schimbarea absorbantului sau a tamponului în mod regulat este esenţială nu doar pentru igiena menstruala, dar şi pentru sănătatea ta. Astfel, nu păstra tamponul mai mult de 3 ore şi inceraca să foloseşti, în principal, absorbante în locul tampoanelor interne.

5. Nu uita de controlul anual la ginecolog

Un lucru la fel de important ca cele de mai sus este controlul periodic la ginecolog. Vorbeşte întotdeauna cu medicul tău înainte de a lua în calcul schimbarea rutinei de îngrijire a zonei intime. El ta va îndruma către ceea ce ţi se potriveşte ţie. De asemenea, mersul regulat la control te va preveni de posibile afecţiuni.

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *