Circulația persoanelor între Bulgaria, Grecia și Serbia va fi permisă de la 1 iunie, fără obligativitatea perioadei de carantină de 14 zile. Anunţul a fost făcut de premierul bulgar, Boiko Borisov, care nu a mai aşteptat şi decizia României.

Persoanele care călătoresc între aceste țări vor mai avea nevoie doar de o declaraţie scrisă la frontieră, care să ateste că nu prezintă simptome de COVID-19.

Pe de altă parte, în vestul Europei se simte tot mai mult lipsă muncitorilor români.

În mai puţin de o lună, guvernul de la Londra se vede nevoit, din nou, să cheme britanicii să muncească în agricultură.

George Eustice, ministrul britanic al Mediului: ”În fiecare an veneau aici foarte mulţi oameni din țări precum România și Bulgaria pentru a lua parte la muncile agricole, recoltând culturi de căpșuni, salate sau legume. În acest moment estimăm că în Regatul Unit sunt doar aproximativ o treime din aceşti muncitori şi pe viitor e posibil să mai vină un număr mic de străini. Un lucru e cert: anul acesta va trebui să ne bazăm pe muncitorii britanici pentru a da o mână de ajutor în agricultură. ”

Şi prințul Charles le-a cerut britanicilor să iasă pe câmp și să-i ajute pe fermieri să strângă recolta în aceste vremuri grele. Mesajul a fost înregistrat în grădina sa de legume din Scoţia.

Prinţul Charles: “Dacă vrem să recoltăm fructe şi legume pe teritoriul britanic anul acesta, avem nevoie de o armată de oameni să ne ajute. Hrana nu apare ca prin minune. Totul începe cu incredibilii noştri fermieri şi cultivatori. Dacă ultimele săptămâni ne-au învăţat ceva, este faptul că trebuie să preţuim mâncarea pe care o avem şi să nu luăm de bun faptul că o să vină de la sine.”

Moştenitorul tronului britanic susţine o iniţiativă comună, demarată de guvernul de la Londra şi sectorul agricol, pentru mobilizarea unui număr cât mai mare de muncitori în timpul pandemiei.

Şi fermele din Germania au nevoie de încă 90.000 de muncitori pentru recoltare, chiar dacă în ţară au venit deja zeci de mii de est-europeni, inclusiv români. Prea puţini însă, aşa că ministerul german al agriculturii a creat o platformă pe care se pot înscrie toţi cei dornici să participe la strângerea recoltei.

Un reporter RTL a vrut să vadă pe pielea lui cât de greu îi este unui om neobişnuit cu munca fizică să facă faţă normei zilnice.

Simon Klein, fermier: În primele 2 ore, toată lumea se descurcă grozav.
Jan Heikrodt, RTL reporter: Câte cutii trebuie să umplu într-o zi?
Simon Klein, fermier: 100.
Jan Heikrodt, RTL reporter: Câte kilograme înseamnă asta?
Simon Klein, fermier: Cam o tonă, o tonă şi jumătate.
Jan Heikrodt, RTL reporter: Ok, să-i dăm drumul!

Jurnalistul a fost repartizat la cules de rubarbă şi n-a trecut mult până când a început să se plângă de dureri de spate.

Printre cei care au mers să muncească sunt funcţionari, profesori sau studenţi. Unii au fost atraşi de bani, puţin peste 9 euro pe oră, alţii – mânaţi de dorinţa de a fi de ajutor.

Safira Müller-Alpers, chelneriţă: “Până la urmă, e plăcut să faci ceva concret şi să te trezeşti şi cu nişte bani în cont.”

Georg Möbius, expert IT: “Ei bine, pentru un “acrobat” al biroului ca mine, asta chiar e o schimbare faţă de rutina obişnuită.”

Simon Klein, farmer: “E o situaţie în care câştigă toată lumea. Eu am rubarba culeasă şi vândută, iar lucrătorii câştigă nişte bani.”

Dacă nu este culeasă repede, rubarba putrezeşte în câmp. Cu cât este mai multă rubarbă livrată în magazine, cu atât e preţul mai mic. Avantaj pentru consumatori.

Simon Klein, fermier: Mâine seară totul va fi cules, poate chiar mâine la prânz.
Jan Heikrodt, RTL reporter: Asta pentru că sunt eu aici, evident!
Simon Klein: Categoric! Eşti o maşină de cules!

Franţa are şi ea nevoie de forţă de muncă sezonieră. Principalul sindicat din agricultură a cerut guvernului de la Paris să permită venirea muncitorilor sezonieri din alte state ale Uniunii Europene.

sursa:protv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *