Parlamentul se va reuni miercuri pentru a aproba starea de alertă impusă de Guvern. PSD va vota în Parlament hotărârea privitoare la starea de alertă, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Lucian Romaşcanu, adăugând că Guvernul trebuie să asigure măşti gratuite pentru persoanele care sunt în situaţii financiare limită.

PSD vrea să elimine obligaţia de a purta mască.

„Vom vota starea de alertă, este un gest de responsabilitate, firesc, dar există în acest moment în comisii propuneri de diferite amendamente. Sigur, fondul legii este important, oamenii trebuie să înţeleagă că distanţarea şi măsurile de autoprotecţie sunt cele mai importante, în schimb vrem să evităm abuzurile. Unul dintre ele – portul măştii. Nu a fost obligatoriu în starea de urgenţă, este obligatoriu în starea de alertă, dar plecând de la necesitatea portului măştii sperăm ca Guvernul să şi asigure disponibilitatea acestora şi, de asemenea, gratuitatea lor pentru persoanele care sunt în situaţii financiare limită. (…) Este evident că măştile trebuie purtate ca mijloc de protecţie a celorlalţi. Din studiile pe care le-au făcut diverse instituţii, spitale, universităţi din lume s-a dovedit că portul măştii limitează transmiterea din partea unui potenţial purtător al virusului şi, atunci, în spaţii închise şi în mijloacele de transport în comun ele cred că sunt necesare. Nu trebuie totuşi să fie impuse copiilor, pentru că, tot aceleaşi studii spun, că ele le fac mai mult rău decât bine”, a explicat Romaşcanu, într-o conferinţă de presă, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, citat de Agerpres.ro.

El a adăugat că, în situaţia în care autorităţile competente certifică faptul că anumite categorii de persoane cu afecţiuni care ţin de aparatul respirator nu ar trebui să fie obligate să poarte mască, acestea ar trebui să fie exceptate de la lege.

sursa:gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *