Ce se întâmplă cu AMENZILE date în starea de urgență

După terminarea stării de urgenţă, persoanele amendate pot contesta sancţiunile primite. Chiar dacă CCR a declarat neconstituţională Ordonanţa prin care erau stabilite amenzile, asta nu înseamnă că automat se şterg şi sancţiunile. Instanţele vor decide dacă amenzile sunt anulate sau nu.

Adrian Cuculis, avocat pentru TVR: În condiţiile în care avem un proces verbal primit în stare de urgenţă, el poate fi contestat la judecătoria din zona în care am fost amendați. Cei care au achitat deja jumătate din cuantumul amenzii, trebuie să anexeze şi acea dovadă a plăţii taxelor.

Chiar și după decizia CCR, pentru cetățenii amendați în timpul stării de urgență o acțiune în instanță nu înseamnă, automat, un proces cistigat.

Augustin Zegrean, fost judecător CCR: Faptul că CCR a declarat ordonanţa aceea ca fiind neconstituţională nu anulează amenzile. Decizia Curţii intră în vigoare de la publicarea în Monitorul Oficial şi este obligatorie pentru viitor!

Sindicaliștii din politie spun că s-a lucrat sub o mare presiune și că forțele de ordine au aplicat legea așa cum a fost elaborată.

Cosmin Andreica: preşedintele sindicatului EUROPOL: Poliţiştii trebuie să aplice legea, fie că este foarte precisă, fie că este foarte interpretabilă sau avem parte de o lege proastă, aşa cum s-a întâmplat în acest caz în perioada stării de urgenţă, când tocmai CCR a stabilit că norma legală este lipsită de precizie şi de claritate în ceea ce privește cazurile relatate în presa cu diferite chestiuni pe care le reclamă cetățenii e evident că doar judecătorul se poate pronunța.

Și în starea de alertă se păstrează o parte dintre restricţii. De luni, cei care le încalcă pot fi sancţionaţi.

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *