ÎNTREBĂRI la ordinea zilei pentru conducerea ASF

1. Faptul ca ASF nu a transpus de 3 ani de zile in norme prevederi importante ale legii RCA (ex: suspendarea valabilitatii politei RCA, modul de despagubire a lipsei de folosinta pentru transportatori, nu a transpus modul de calcul al despagubirii victimelor accidentelor de circulatie, etc) considerati ca este o fapta grava?

2. Ce ar trebui sa pateasca acest consiliu numit de catre Parlamentul Romaniei pentru prejudiciile aduse de 3 ani de zile celor 8 milioane de soferi?

3. Considerati a fi o fapta grava nerespecatarea de catre ASF a ordonantei privind declansarea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei? Ne referim aici la neasigurarea mijloacelor electronice de transmitere a petitiilor pe toata durata starii de urgenta.

4. Faptul ca reclamatiile la adresa pietei de asigurari din Romania au crescut de la 10 549 la peste 25 679 doar in ultimul an va ingrijoreaza in vreun fel?

5. Ati avea incredere ca in caz de accident ati primit in termenul legal despagubirea din partea firmelor de asigurari?

6. Faptul ca sub 50% dintre daune sunt achitate in termenul legal conform rapoartelor ASF denota faptul ca ASF isi face treaba?

7. Considerati ca este o coinicidenta faptul ca rapoartele de control pentru anumite societati de asigurari sunt redactate la un de zile de la terminarea controlului la firma de asigurari, ca sunt date mai multe avertismente decat sanctiuni firmelor de asigurari, ca valoarea totala a sanctiunilor pe un an de zile aplicate de catre ASF firmelor de asigurari reprezinta aprox 677 000 lei, adica mai putin decat venitul net al Prim-Vicepresedintelui ASF, in conditiile in care directorul de control al sectorului de asigurari din ASF este nimeni altul decat Florin Golovatic, fostul Presedinte al firmei austriece Uniqa Asigurari?

8. Faptul ca fostul presedinte al firmei Uniqa Asigurari a fost amendat de catre Consiliul Concurentei pentru cresterea artificiala a pretului RCA se ocupa de cativa ani in ASF de controlul firmelor de asigurari (fostii sai colegi cu care s-a inteles sa majoreze pretul RCA) denota slabeste sau intareste capacitatea de control a ASF asupra pietei de asigurari?

9. Considerati ca actulul Consiliu al ASF este de buna credinta si apara interesele consumatorilor cand aplica mai multe avertismente decat amenzi firmelor de asigurari, iar amenzile pe care atunci cand le aplica sunt in cuantumul minimului legal?

10. Considerati ca drepturile pagubitilor RCA le sunt protejate interesele de catre ASF?

11. Vi se pare in regula ca in conditiile in care frecventa daunei si severitatea daunei au scazut la un minim al ultimilor 5 ani, fiind o scadere de 15% fata de anul anterior, cu toate acestea, tariful de referinta al politei RCA sa creasca cu 5%?

12. Faptul ca Romania a inregistrat 23 609 reclamatii la adresa pietei RCA in anul 2019, iar piata germana a inregistrat 360 de reclamatii la adresa pietei RCA intr-un an de zile, in conditiile in care piata RCA din Germania este de 8 ori mai mare decat piata RCA din Romania, constituie o performanta a ASF sau un semnal de alarma a modului in care functioneaza aceasta institutie?

13. De ce Parlamentul Romaniei face scut in jurul conducerii ASF?  Are legatura cu angajarea in ASF a unor rude ale parlamentarilor?

In calitate de reprezentanti ai poporului roman, institutie care are in subordine si ASF-ul, considerati ca neplata daunelor conform legii de catre firmele de asigurari catre operatorii romani (transportatori, service-uri auto, etc) aduce un plus in economia Romaniei sau doar un plus companiilor de asigurari?

14. Credeti ca actuala conducere a ASF poarta vreo vina pentru situatia in care in Romania exista 2 companii cu o cota cumulata de aprox 75% din piata RCA, cele 2 companii totalizand peste 80% dintre reclamatiile inregistrate la ASF?

15. Cum comentati situatia in care mai multe persoane din Consiliul ASF s-au plans de faptul ca primesc telefoane “de sus” ca sa nu se atinga de firmele de asigurari cu probleme? Stiti de existenta unor astfel de situatii?

16. Credeti ca problemele cauzate de catre ASF inainte de alegeri pot afecta electoratul cand vine vorba de a acorda votul de incredere unui partid sau altul?

17. Parlamentul Romaniei a primit multe semnale legate de neregulile din piata de asigurari si din cadrul ASF. Exista un interes in Parlamentul Romaniei de a mentine aceste nereguli ale pietei de asigurari si pietei de capital prin protejarea actualului Consiliu al ASF?

18. Considerati ca ASF a procedat corect cand a detasat o adevarata armata de oameni care sa raspunda la petitii, in loc sa aloce mai multe persoane care sa efectueze controale la firmele de asigurari?

19. Considerati ca ASF a procedat corect cand a preferat sa cheltuiasca un buget de peste 1,5 milioane de euro anul trecut doar pentru a putea raspunde la reclamatii, rezultand un cost de aprox 300 de lei/reclamatie, in timp ce valoarea totala anuala a amenzilor aplicate pietei RCA este de de aproximativ 141 000 de euro?

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *