Cu peste 1.000 de oameni ucişi de noul virus şi mai bine de 16.000 infectaţi, în România s-au relaxat restricţiile şi este stare de alertă. Un prim pas pentru revenirea la normalitate.

Turismul de masă este în continuare interzis, însă putem să mergem la munte şi la mare ca să facem drumeţii, să ne plimbăm cu bicicleta ori să alergăm. Mare grijă! Atunci când părăsim localitatea în care stăm trebuie să completăm în continuare o declaraţie. Altfel riscăm să fim sancţionaţi.

Pe nisipul Mării Negre, prima zi a stării de alertă a început cu chiote. Nu a mai fost nevoie ca oamenii din Constanța să completeze declaraţii, aşa că plaja a prins din nou viaţa – chiar dacă a fost destul de rece şi a bătut vântul.

S-au relaxat însă condiţiile şi pentru restul românilor care vor să meargă pe litoral. Deplasarea într-un alt oraş decât cel în care locuim ne este permisă în starea de alertă. Există însă reguli clare.

Neapărat trebuie completată o declaraţie şi nu avem voie în grupuri mai mari de trei persoane – cu excepţia cazului în care suntem membrii aceleaşi familii.

Şi la munte putem să mergem ca să facem drumeţii, să ne plimbăm cu bicicleta şi să alergăm.

Într-un interviu telefonic pentru Ştirile PROTV, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că sunt permise şi alte activităţi, trecute în declaraţia pe proprie răspundere valabilă în starea de alertă.

„Este un motiv întemeiat, mersul pe munte sau mersul la mare?
Dacă există acolo, e libertate la tot ce înseamnă activităţi sportive individuale în aer liber, sunt trecute, ciclism, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit, dar fără a fi în grupuri mai mari de 3 persoane.”

Comisarul Georgian Drăgan este purtător de cuvânt al Poliţiei Române şi prin intervenţiile lui exprima poziţia oficială a instituţiei cu privire la probleme de interes general. Astăzi a transmis că niciun roman care vrea să facă sport şi să recreeze în aer liber în afara localităţii de domiciliu nu va fi amendat dacă respectă regulile.

Reporter: Dacă sunt bucureştean şi vreau să fac o plimbare la malul mării, jogging la malul mării, am voie să merg liniştit sau o să fiu întors din drum şi amendat?
Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Poliția Română: La punctul 8 din această declaraţie, sunt permise deplasările pentru activităţi recreativ sportive individuale desfăşurate în aer liber. Sunt interzise depalsările în scop turistic în masă, tocmai pentru a opri răspândirea Covid 19.

Relaxarea regulilor de mişcare în starea de alertă nu înseamnă că pericolul pe care îl reprezintă noul virus a trecut.

Vineri au fost confirmate alte 190 de cazuri de îmbolnăvire, iar peste 200 de români sunt la Terapie Intensivă.

Pe litoral oamenii au fost precauţi şi au păstrat distanţa. Riscul de îmbolnăvire încă îi sperie, dar libertatea pe care starea de alertă le-a oferit-o unora le-a smuls lacrimi de fericire.

Pe lângă activităţile reactiv- sportive, sunt şi alte motive pe care românii le pot invoca atunci când îşi părăsesc localitatea. Avem voie – printre altele – să mergem la munci agricole, să îngrijim proprietăţi din altă localitate, să facem proceduri în centrele de tratament şi să participăm la evenimente de familie.

Pe DN 1 – un drum tăcut în starea de urgenţă – vineri maşinile au început din nou să se înşiruie spre munte.

Irina şi Ciprian Lupu au plecat joi-noapte din Bucureşti, iar vineri i-am găsit cu rulota între Predeal şi Râşnov.

Alţi români au mers la pescuit. În Galaţi, prima captură a fost un crap de 10 kilograme – eliberat ulterior în apă de cel care l-a prins.

Portivit autorităţilor, în stare de alertă, sunt 11 motive pe care românii le pot invoca dacă vor să plece din localitatea de domiciliu. Nu au fost omise deplasările spre locul de muncă sau pentru comercializarea – în alte zone – de produse agricole.

Întreţinerea şi reparaţia maşinii ne dă dreptul să mergem – de asemenea – în ţară. La fel şi întreţinerea şi îngrijirea unui copil sau a unei rude aflată în nevoie.

sursa:protv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *