Starea de alertă nu schimba mult lucrurile în sistemul de sănătate. Bolnavii pot fi primiţi în spitale, chiar dacă nu reprezintă o urgenţă, însă conducerile unităţilor sanitare au obligaţia să asigure circuite separate, pentru suspecţii de covid.

Serviciile medicale din ambulatoriu şi ale doctorilor de familie pot fi acordate în continuare fără cardul de sănătate şi de la distanţă, prin tele-medicina.

Prin ordonanţa de urgenţă adoptată joi de Executiv, practic se prelungeşte până la sfârşitul lunii septembrie perioada prin care bolnavii pot fi consultaţi de la distanţă de medicii de familie, adică prin telefon sau videotelefon.

Totodată, pot primi reţetele pe email, inclusiv cei care suferă de afecţiuni cronice şi sunt incluşi în programele naţionale de sănătate. Şi este vorba aici de cei cu cancer, diabet, boli cardiovasculare ori hepatită.

Conform ordonanţei, medicii de familie nu au voie să facă mai multe de 8 consultaţii pe oră.

Şi concediile medicale pot fi trimise în continuare prin mijloace electronice.

Mai mult, până pe 30 iunie, toate serviciile medicale vor fi acordate fără a fi necesară folosirea cardului de sănătate. Apoi, această măsură se va prelungi până la sfârşitul lui septembrie pentru serviciile acordate în medicină primară, adică medicii de familie și ambulatoriul de specialitate.

Se va face atunci o analiză pentru a se stabili dacă măsură va rămâne în vigoare şi pentru spitale, sau dacă bolnavul va trebui să prezinte cardul de sănătate atunci când merge în unitatea sanitară ori la stomatolog.

Pe de altă parte, oamenii pot merge în spitalele non-covid dacă au o problemă de sănătate. Aici trebuie să existe o zonă de triaj şi circuite separate pentru cei care sunt suspecţi. Astfel de persoane trebuie izolate de restul bolnavilor. În unele unităţi sanitare au fost deja luate măsuri, astfel încât bolnavii să poată fi internaţi cel mult 2 în salon.

Cu siguranţă asta va reduce numărul de locuri disponibile, însă autorităţile atrag atenţia să suntem încă în pandemie şi că trebuie să mergem la spital dacă într-adevăr avem o problemă.

Şi au recomandat ca ambulator să se facă programări astfel încât oamenii s anu se îngrămădească pe holul de aşteptare.

sursa:protv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *