Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi seară, decretarea stării de alertă începând din 15 mai, de la ora 00.00.

”La ora 24:00 încetează starea de urgență și va începe starea de alertă. Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situație de urgență de amploare constând într-un ansamblu de măsuri temporare”, a declarat Ludovic Orban, joi seară, în timpul ședinței Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea premierul a mai menționat că vom face față unei situații noi și va trebui să ne comportăm responsabil pe perioada stării de alertă, astfel încât să putem să înfrangem virusul.

Ludovic Orban a anunţat că, odată cu instituirea stării de alertă, se vor ridica o serie de restricţii, românii vor redobândi libertatea de circulaţie în interiorul localităţii.

”În afara localităţilor, va fi permisă deplasarea pentru o serie importantă de motive. De asemenea, vor fi deschise spaţiile comerciale care au ieşire din afară şi cele cu o suprafaţă mai mică de 15.000 mp. Se va relua activitatea în frizerii, coaforuri, cabinete stomatologice, se va relua activitatea în spitale, se va elimina orice restricţie legată de internări, orice persoană va beneficia de servicii medicale. Se vor relua activităţi sportive, în cantonamente pentru echipele naţionale”, a mai afirmat premierul.

Ocaziile de interacţiune dintre oameni se vor înmulţi după expirarea stării de urgenţă, ceea ce înseamnă o responsabilitate suplimentară, a declarat, joi, premierul Ludovic Orban, care a precizat că aceasta presupune purtarea măştii, păstrarea distanţei faţă de alte persoane şi respectarea regulilor de igienă.

“Comitetul Naţional (Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – n.r.) va funcţia sub conducerea nemijlocită a prim-ministrului şi va avea 3 vicepreşedinţi în persoana ministrului Afacerilor Interne, ministrului Lucrărilor Publice, având în vedere că la nivel judeţean şi preşedinţii consiliilor judeţene fac parte din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca şi vicepreşedinţi, şi secretarul de stat şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Totodată, am mai inclus membri în acest comitet, cum sunt inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă sau directorul general al Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, a declarat Marcel Vela, la finalul şedinţei de Guvern.

El a precizat că, în baza ordonanţei de urgenţă aprobată de Guvern, se va convoca, joi seară, prima şedinţă în noua formulă şi în noua denumire – Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

sursa:protv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *