Guvernul României propune redeschiderea bisericilor pentru credincioși, însă slujbele vor fi săvârșite doar în afara lăcașurilor de cult, cu excepția cununiilor, botezurilor și înmormântărilor, care pot fi ținute în interior și la care pot participa maximum 16 persoane.
Pentru prima dată în istorie, un guvern se implică în administrarea Sfintelor Taine.
Conform propunerilor înaintate de executivul condus de Ludovic Orban interzice, prin prevederea ca Sfânta Împărtășanie să fie administrată prin lingurițe și pahare de unică folosință, folosirea obiectelor de cult liturgice.
În plus, Guvernul interzice și sărutarea icoanelor, a Sfintei Cruci, a Sfintei Evanghelii și a altor obiecte de cult.
În exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO, Patriarhia Română, prin vocea lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al instituției, apreciază că bisericile trebuie redeschise, pentru că atât Biserica Ortodoxă Română, cât și toate celelalte culte religioase au dovedit deja în mod exemplar înțelegerea situației create de epidemie. Însă, Patriarhia consideră că administrarea Sfintei Împărtășanii nu poate fi condiționată de Guvern.
”Redeschiderea lăcașelor de cult ține de firescul revenirii la necesarele ritmuri ale socialului profund, dimensiunea religioasă a vieții fiind esențială. Recomandările legate de necesara protejare dictată de grija față de noi înșine și de ceilalți vor fi respectate riguros de toți oamenii cu bună-cuviință. Biserica Ortodoxă Română și toate celelalte culte religioase au dovedit deja în mod exemplar înțelegerea situației create de epidemie și, în cazul Patriarhiei Române, o implicare caritabilă fără termen de comparație.
Problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii. Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Bisericii Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie.”, a precizat Vasile Bănescu.