CAMERĂ DECIZIONALĂ. Legea împotriva dobânzilor excesive, adoptată de deputați. Daniel Cătălin Zamfir, inițiator: „Încă o victorie uriașă pentru românii cu credite la bănci și IFN-uri”

Senatorul Daniel Zamfir, reacție după adoptarea proiectului de lege împotriva dobânzilor excesive

Senatorul independent Daniel Cătălin Zamfir, inițiatorul Proiectul de Lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, a aplaudat adoptarea actului normativ în ședința de miercuri a plenului Camerei Deputaților, care este for decizional.

„Astăzi, în Camera Deputaților, cameră decizională, s-a votat cea mai importantă lege din pachetul de legi „anti-cămătărie”, Legea împotriva dobânzilor excesive. Așadar, asemeni majorității țărilor din UE, băncile și IFN-uril NU mai pot practica ce dobânzi vor! Legea se aplică și CREDITELOR ÎN DERULARE”, a scris senatorul independent, afiliat Grupului PSD, pe contul de Facebook.

Proiectul a fost depus de senatorul Daniel Cătălin Zamfir la Senat, care l-a adoptat în 11 decembrie 2019, iar la Camera Deputaților a fost înregistrat pentru dezbatere în 16 decembrie 2019. Miercuri, proiectul adoptat a fost depus a Secretarul general în vederea exercitării de către deputați a dreptului de a sesiza Curtea Constituțională.

Potrivit expunderii de motive a inițiatorului, „dobânda excesivă practicată de creditorii financiari în raporturile juridice cu consumatorii cauzează pierderi de bani, resurse și energie, precum și pierderea șansei de alocare a acestora în scopuri mai legitime și mai raționale decât profitul excesiv și nejustificat al unui număr foarte mic de entități economice”.

Senatorul Daniel Cătălin Zamfir a detaliat că proiectul adoptat prevede că pentru credite ipotecare, DAE nu poate fi mai mare decât dobânda de referință a BNR +2%, pentru cele de consum, DAE nu poate depăși dobânda de referință a BNR+ 15% iar pentru creditele de consum mai mici de 15.000 de lei, suma totală de rambursat nu va putea depăși dublul sumei împrumutate.

Senatorul a criticat parlamentarii PNL și USR, care s-au opus proiectului. „Ca de obicei, când e vorba de legi în favoarea oamenilor, care ating interesele sistemului bancar, PNL și USR sunt împotrivă!!! Justificarea cu piața liberă e doar pentru fraieri, ținând cont că majoritatea țărilor din UE au plafonat dobânzile! Sper să aibă minte să nu o atace și pe asta la CCR! Nu ar face decât să prelungească chinul oamenilor…”, a comentat senatorul pe contul de Facebook.

sursa:gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *