RECOMANDĂRILE salvamontiștilor: ”Virusul rămâne o problemă și pe munte”

Salvamontiștii atrag atenția că virusul rămâne o problemă și îl putem duce cu noi și pe munte. Salvamont recomandă o repornire ușoară, pe trasee de grad de dificultate mai mic, o planificare cât mai bună a excursiei și evitarea deplasărilor cu corturile.

Salvamontiștii atrag atenția că trebuie respectate toate regulile de siguranță specifice pentru activitățile montane la care trebuie să adăugăm toate precauțiile legate de Covid – 19.

„Virusul rămâne o problemă, nu a dispărut și, inevitabil, putem să îl ducem cu noi și pe munte. Deși pare ideal, să mergeți singur pe munte este deja un risc foarte mare. Păstrați o distanță de siguranță între membrii grupului pe toată durata excursiei sau a activităților desfășurate. După o perioadă relativ mare de inactivitate sportivă și antrenament redus, capacitățile de efort și concentrare s-au diminuat, dar muntele nu s-a schimbat, pericolele sunt la fel, iar gradul factorului de risc este mai mare, mai puțin antrenament generează mai multe accidente”, spun salvamontiștii, conform Mediafax.

– Reporniți ușor, alegeți trasee de grad de dificultate mai mic și cu cât mai puține necunoscute.

– Faceți o planificare cât mai bună a excursiei, comunicați intențiile dumneavoastră și timpul estimat pentru excursie celor din familie, prietenilor sau Salvamont-ului.

– Activați pe telefon aplicația Salvamont-Vodafone, luați cu dumneavoastră un acumulator de rezervă și tot echipamentul necesar pentru o excursie în siguranță.

– Atenție la animalele sălbatice, în această primă perioadă nu sunt obișnuite cu prezența noastră pe munte și nu știm cum pot reacționa.

– Evitați excursiile care necesită camparea la cort sau în refugii peste noapte precum și aglomerările la sursele de apă sau toaletele din zonele de campare.

Turiștii sunt sfătuiți să își măsoare temperatura înainte de a pleca să ia cu ei pe munte mai multe măști, soluție igienizantă personală pe bază de alcool și o plasă pentru gunoi în care să pună măștile folosite.

„În caz de eveniment montan procedurile sunt mult mai complexe, timpul de intervenție se prelungește, procedurile de lucru includ acum protocoale specifice Covid19 pentru siguranța salvatorului si a victimei, protocoale care complică manevrele de intervenție și transport. Să ne reîntoarcem pe munte nu trebuie să fie o problemă, dar, trebuie să fim cu mult mai atenți în toate etapele excursiei noastre”, scriu Salvamont.

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *