Ce este 5G şi CUM funcţionează

Tehnologia 5G se rezumă în principal la utilizarea mai eficientă a spectrului radio şi la a permite mai multor dispozitive să acceseze acelaşi internet mobil în acelaşi timp, potrivit specialiștilor în domeniu.

5G este a cincea generaţie de conectivitate a internetului mobil, care promite viteze mult mai mari de încărcare şi descărcare, acoperire mult mai largă şi conexiuni mai stabile. Tehnologia 5G se rezumă în principal la utilizarea mai eficientă a spectrului radio şi la a permite mai multor dispositive să acceseze acelaşi internet mobil în acelaşi timp. „Orice facem acum cu smartphone-urile noastre, vom putea să o facem mai repede şi mai bine”, spune Ian Fogg, analist în cadrul Open Signal, o companie de analiză în cadrul segmentului de date mobile. „Gândiţi-vă la ochelarii smart care vin cu realitate augmentată, la realitate virtuală pe mobil, la o calitate mult mai bună video şi la IoT care generează oraşe smart”, adaugă Fogg. „Ceea ce este cu adevărat interesant sunt toate serviciile noi care vor fi construite pe 5G şi pe care nici nu putem să le prezicem încă”, a mai spus el, potrivit Business Magazin.

Specialiștii mai spun și să ne imaginăm, în sensul 5G, drone care cooperează pentru a desfăşura o misiune de căutare şi salvare, care pot trage focuri de avertizare şi care pot monitoriza traficul, toate comunicând wireless una cu cealaltă şi cu baza prin reţelele 5G. La o scară mai mică, cei care se joacă pe telefon vor experimenta mai puţine întârzieri de conexiune, sau deloc. Jocurile pe mobil ar trebui să ajungă la reacţii instante şi fără timpi de aşteptare. Apelurile video ar trebui să ofere o imagine şi un sunet mult mai clar, fără nicio eroare, în timp ce device-urile de tip smartwatch sau brăţările de fitness vor putea monitoriza condiţia de sănătate în timp real, alertând doctorii în caz că apare o urgenţă.

Cum funcţionează

Sunt mult tehnologii noi care ar putea fi aplicate – însă standardele nu au fost stabilite încă pentru toate protocoalele 5G. Benzile de frecvenţă înaltă – 3,5 gigahertzi până la 26 gigaherţi şi chiar mai mult – au o mai mare capacitate însă undele lor mai scurte determină o rază de acţiune mai scurtă şi sunt blocate mai uşor de obiecte fizice.

Deci, tehnologia 5G ar putea însemna mai mulţi transmiţători şi receptori pentru „unde milimetrice”, astfel încât ar permite o densitate mai mare a utilizării. Însă acest lucru este scump, iar companiile de telecom nu sunt încă dedicate în totalitate acestei variante.

5G reprezintă o nouă tehnologie radio, însă la început clienţii ar putea să nu resimtă viteza sporită deoarece 5G ar putea fi folosită la început de operatori pentru a spori capacitatea reţelelor existente 4G, pentru a asigura un serviciu mult mai consistent pentru clienţi. Cea mai rapidă viteză reală pe care o oferă reţelele 4G în acest moment este de aproximativ 45 MB pe secundă, în medie, deşi industria încă speră să ajungă la viteza de 1.000 MB pe secundă. Producătorul de cipuri Qualcomm susţine că 5G poate genera viteze de căutare şi de descărcare de 10-20 de ori mai rapide în condiţii reale. De exemplu, un film HD va putea fi descărcat într-un minut sau mai puţin. Aceste cifre sunt valabile pentru reţelele 5G care vor funcţiona în prima fază alături de reţelele 4G LTE deja existente.

Nu ajută în mediul rural!

Lipsa de semnal şi viteza redusă în zonele rurale sunt plângeri comune în Europa şi nu numai. Însă tehnologia 5G nu va ajuta neapărat această problemă, încât, pe scurt, capacitatea 5G este exponential mai mare însă acoperă zone mai reduse.

În principiu, 5G se va adresa zonelor urbane cu o densitate mult peste medie. Benzile de frecvenţă mai redusă (600-800 Mhz) sunt mult mai bune pentru distanţele lungi, aşa încât operatorii de reţea se vor concentra pe îmbunătăţirea acoperirii 4G LTE, în paralel cu lansarea 5G. Tot potrivit specialiștilor, realitatea comercială va demonstra că unii oameni din zone izolate vor rămâne cu acces foarte limitat la internet dacă guvernele nu oferă stimulente companiilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o recent, că pentru implementarea tehnologiei 5G în România, prevalentă va fi securitatea națională, care este “asigurată împreună cu SUA și NATO”.

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *