Economia Zonei Euro se va diminua mai puțin decât sugerează multe dintre proiecțiile mai pesimiste, însă recuperarea va fi înceată și se va întâmpla gradual, potrivit unui sondaj al profesioniștilor în prognoze, publicat, luni, de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Sondajul trimestrial arată o scădere a economiei cu 5,5% în acest an, iar apoi o creștere de 4,3% în 2021, având în vedere ridicarea restricțiilor legate de coronavirus din lunile mai și iunie.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat săptămâna trecută că banca prevede o contractare a economiei între 5% și 12% anul acesta, ceea ce înseamnă că sondajul de luni este mai apropiat de scenariul “moderat” al BCE în ceea ce privește recesiunea.

“Cea mai adecvată descriere a profilului de prognoză asupra întregului nivel al PIB este probabil o cădere la sfârșitul primului trimestru și la începutul celui de-al doilea, urmat de o recuperare plată și lungită care va dura ceva timp să ajungă la nivelurile de dinaintea virusului”, arată sondajul efectuat între 31 martie și 7 aprilie.

Inflația va ajunge la o medie de 0,4% anul acesta față de previziunea de 1,2% făcută cu trei luni înainte, în timp ce proiecțiile de inflație pe 2021 au fost tăiate la 1,2%, de la 1,4%.

Însă, proiecțiile sondajului pentru 2024 rămân neschimbate, cu o creștere așteptată de 1,4% și o inflație de 1,7%.

“Majoritatea respondenților au indicat, de asemenea, că orice normalizare se va întâmpla cel mai probabil gradual iar la normalitate probabil nu se va ajunge până la al treilea trimestru”, arată sondajul.

sursa:digi24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *