Serbia RIDICĂ miercuri starea de urgenţă. Joi nu vor mai exista restricţii

Parlamentul Serbiei va valida miercuri, 6 mai, ridicarea stării de urgenţă impusă din cauza epidemiei de COVID-19, după cum a declarat duminică preşedintele Aleksandar Vucic. Președintele Serbiei a impus starea de urgenţă la 15 martie şi, în baza acesteia, au fost luate măsuri de distanţare socială şi restricţii de circulaţie, inclusiv interdicţia de deplasare pe timp de noapte şi în weekend.

Șeful statului sârb a explicat că rata de infectare în rândul populaţiei s-a redus suficient, potrivit DPA. „Condiţiile au fost întrunite (…) Joi nu vor mai exista restricţii de deplasare“, a precizat Vucic, la o emisiune a postului Pink TV. Epidemiologul Predrag Kon, membru al comitetului de criză responsabil cu combatarea epidemiei, a afirmat că majoritatea măsurilor sanitare şi medicale vor rămâne în vigoare. “Aceste restricţii vor înceta (…) însă condiţiile pentru o epidemie vor rămâne”, a declarat el.

Armata a fost desfăşurată la graniţe, în spitale şi centre pentru migranţi, şi pentru ridicarea de spitale de campanie pentru pacienţii fără simptome severe. Vucic a spus că, pentru ca restricţiile să fie ridicate, trebuia ca procentul de infectare cu coronavirus în rândul persoanelor testate să scadă sub 5% timp de cel puţin o săptămână, iar numărul pacienţilor conectaţi la ventilatoare să scadă semnificativ.

Chiar duminică

Serbia a confirmat 9.464 cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 193 de decese, dar rata contaminărilor a scăzut sub 5% printre miile de persoane testate zilnic, spun epidemiologii. Duminică au fost raportate 102 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus şi patru decese. Adică, exact în duminica în care președintele a informat despre ridicarea stării de urgență.

Serbia va relua săptămâna aceasta serviciile de transport public, inclusiv feroviar. În cursul lunii vor fi reluate şi cursele aeriene comerciale. Centrele comerciale, cafenelele şi restaurantele se vor redeschide cu condiţia menţinerii distanţări sociale.

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *