Asociația pentru protecția drepturilor minoritare Miko Imre a depus o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării împotriva președintelui Klaus Iohannis pe motiv că a făcut afirmații discriminatorii la adresa etnicilor maghiari.

Asociația citează Ordonanța numărul 137 din 2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, și cere investigarea declarației președintelui Klaus Iohannis, scrie EuropaLibera.

Președintele a acuzat miercuri că PSD a făcut o înțelegere cu UDMR pentru a trece tacit prin Camera Deputaților proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc: „​în timp ce noi ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru viețile românilor, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor”.

Șeful statului a subliniat că nu va accepta un astfel de proiect de lege cât el va fi președinte: „Jo napot kívanok, Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul acestei înțelegeri?”

Potrivit legislației pe care o citează Asociația Miko Imre ar putea fi vorba despre contravenție pentru că „președintele a ieșit public pentru a critica adoptarea tacită a unui proiect care prevede autonomia Ținutului Secuiesc și a făcut afirmații discriminatorii la adresa etnicilor maghiari din România”.

Asociația care îl reclamă pe Klaua Iohannis susține că exprimarea președintelui reprezintă „incitarea publicului la ură și/sau la discriminare în detrimentul unor categorii de persoane, în speță, împotriva cetățenilor români aparținând minorității maghiare din România. Prin declarația rostită de el se creează o atmosferă dezagreabilă la nivelul comunității maghiare. Agravează situația și faptul că domnia saare calitatea de Președinte al României, ceea ce insuflă sentimentul că însuși statul român acționează împotriva cetățenilor săi de etnie maghiară”.

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *