Și Alexandru Rafila a accentuat faptul că ridicarea unor restricții nu presupune revenirea la viața normală.

Doctorul Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, a avertizat că relaxarea restricțiilor nu va înseman o revenire la viața de dinaintea pandemiei. „De la 15 mai nu ne întoarcem la normal, la perioada de dinainte. Acest lucru s-a specificat foarte clar. Trebuie să identificăm în continuare focarele și să intervenim rapid”, a afirmat Rafila la Digi 24.

Medicul a vorbit și despre capacitatea de testare pe care o are România. „Capacitatea de testare nu este deloc mică. Trebuie să creștem capacitatea de testare și să fim siguri că testarea este de bună calitate, pentru că asta dă încredere și personalului, și cetățenilor. Germania e un exemplu foarte bun la nivelul testării Ne aflăm la 6-7.000 de teste, ar însemna o dublare, dacă am vrea să fim ca Germania. Acum suntem ca Franța, nu stăm rău la acest capitol.

Povestea cu testarea în masă este o poveste. La nivel național nu e cazul să facem această testare. Nu avem teste care să depisteze tipul de anticorpi, pe cei protectori. Nu știm nici tipul de anticorpi, nici cantitatea.

Nu știm cifra reală a numărului de cazuri, pentru că sunt multe persoane care au trecut prin boală fără să aibă simptome specifice. Așa că nu s-au prezentat la medic. În Franța sunt să zicem 200.000 de cazuri, iar studiul de seroprevalență arată că ar fi 3.600.000 de cazuri. Și la gripă e la fel. Numărul de cazuri detectate este mai mic decât cel real. Nu cred că în România avem o circulație intensă a virusului.

În Europa de Este sunt mai puține cazuri, nu avem o explicație pentru acest fenomen”, a afirmat Rafila.

sursa:evzilei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *