Directorul Agenției de îmbunătățire Funciară susține că fermierii nu au venit cu pompele la canal.

Ștefan Constantin, director general ANIF: “Efectiv să-și monteze echipamentele de irigare, moto pompele pe canalul respective. Noi le facem apel și noi și domnul ministru”.

Fermierii se plâng că nu au bani să investească în țevi prin care să tragă apă până la terenurile lor. Ilie Ionescu susține că a încercat să obțină fonduri de la stat, dar s-a lovit de birocrație și a renunțat.

Ilie Ionescu, fermier Jilava: “Mă bazez pe Dumnezeu, deocamdată, pentru că sincer să fiu este vorba de bani”.

Ministrul Agriculturii vorbește, în plină secetă, de o regândire a sistemului de irigare. Susține că va analiza modul în care au fost cheltuiți banii și dă vina pe greaua moștenire.

Între timp, județe întregi se usucă la propriu. În toate existau mai demult rețele vaste de irigații. Electricianul Gheorge Cristea a văzut în 37 de ani de muncă cum au fost furate rând pe rând.

Electrician: “S-a furat cam de prin 92-93, până în 2003. Seara se fură, a două zi reclamă, poliția scria și rămânea ca-n tren”.

Autoritățile locale reclamă că fiecare fermier face cum îl taie capul ca să-și ude terenurile. Nu există o strategie, nu coordonează nimeni. Din această cauza rețeaua este folosită la doar 15% din capacitate.

Gabriel Ioan-Avrămescu, prefectul județului Galați: “Sunt baraje, că sunt diverse amenajări care nu își aveau rostul și sensul acolo. Dispar dalele de pe parcursul canalelor magistrale. Cultura de toamnă, mare parte din ea, unde nu a fost irigată, este compromisă”.

Seceta a dus deja la raționalizarea apei în anumite localități. În Gorj, localnicii din 11 sate vor primi apă la program, după ce sursele de alimentare au secat.

Probleme mari sunt și pe Dunăre, unde au apărut deja probleme la transportul fluvial. Debitul la intrarea în țară a scăzut la mai bine de jumătate.

sursa:protv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *