Autoritățile din Noua Zeelandă au anunțat luni că au reușit să oprească transmiterea comunitară a coronavirusului, astfel eliminând virusul din țară.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat luni că virusul a fost „în acest moment” eliminat, după mai multe zile în care au fost înregistrate sub 10 noi cazuri de coronavirus, conform BBC.

Cu toate acestea, oficialii au avertizat că acest lucru nu înseamnă că nu vor mai apărea noi cazuri de coronavirus.
Vestea a venit cu câteva ore înainte ca restricțiile impuse în Noua Zeelandă să fie relaxate.

Începând de marți vor fi redeschise anumite afaceri neesențiale și se va relua parțial activitatea în anumite școli.

Majoritatea oamenilor vor fi nevoiți în continuare să rămână acasă și să evite interacțiunile sociale.

„Redeschidem economia, dar nu redeschidem și viața socială a oamenilor”, a declarat Jacinda Ardern.

Transmiterea comunitară a coronavirusului a fost „eliminată” din Noua Zeelandă

Noua Zeelandă a înregistrat mai puțin de 1.500 de cazuri de coronavirus și 19 decese.

Directorul Serviciului Național de Sănătate, Ashley Bloomfield, a spus că numărul mic de cazuri noi înregistrate în ultimele zile „dau speranța că a fost atins scopul de eliminare a virusului”.

Bloomfield a menționat însă că „eliminare” nu înseamnă că nu vor mai exista cazuri noi, „dar înseamnă că vom ști de unde vin acele cazuri”.

„Am câștigat bătălia”, a declarat Jacinda Ardern, menționând că „nu mai există transmitere comunitară în Noua Zeelandă”, dar că țara „trebuie să rămână vigilentă pentru a păstra situația așa”.

Măsurile vor fi relaxate începând de marți în Noua Zeelandă

Începând de marți, Noua Zeelandă va trece de la Nivelul 4 de carantină la Nivelul 3. Acest lucru înseamnă că majoritatea afacerilor se vor redeschide. Restaurantele vor fi deschise, dar doar pentru comenzi. Contactul între oameni nu va fi permis.

Cetățenii din Noua Zeelandă au fost sfătuiți să „rămână în bula lor”, mai exact în cercul familiei și al prietenilor apropiați și să păstreze distanța socială de 2 metri.

Adunările de persoane vor fi în continuare interzise, centrele comerciale rămân închise și majoritatea copiilor vor continua să nu meargă la școală. De asemenea, și granițele vor rămâne închise.

Ce măsuri a impus Noua Zeelandă la începutul epidemiei

Noua Zeelandă a impus unele dintre cele mai dure măsuri restrictive la începutul epidemiei, încă de când țara avea doar câteva zeci de cazuri.

Autoritățile din Noua Zeelandă au închis granițele, au impus carantina tuturor persoanelor care s-au întors în țară, a impus izolarea și a început o campanie riguroasă de testare și detectare a contactelor persoanelor infectate.

Plajele, parcurile, birourile și școlile au fost închise începând cu data de 26 martie. De asemenea, în aceeași perioadă s-au închis și barurile, restaurantele, inclusiv serviciile de ridicare comenzi și livrări.

Prim-ministrul a declarat că dacă nu erau impuse aceste restricții, Noua Zeelandă ar fi putut avea peste 1.000 de noi cazuri zilnic.

Localizarea izolată și granițele ușor de închis ale țării au fost în favoarea Noii Zeelande în momentul izbucnirii epidemiei, consideră analiștii.

Cu toate acestea, și Guvernul a fost lăudat pentru măsurile luate și pentru răspunsul general în fața pandemiei globale.

sursa:protv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *