Europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi, a susținut că este nevoie de măsuri urgente în privința tratării românilor în spitalele care nu fac parte din planul de luptă anti-Covid 19. El a atras atenția că pacienții cu afecțiuni cardiovasculare și cei cu cancer sunt în mare pericol!

Bușoi a explicat că statisticile din ultima perioadă arată că mulți români nu mai apelează la medici de frica COVID-19.

„Pacienții refuză să mai meargă în spitale, să își trateze alte afecțiuni, preferând să stea acasă, de teama infectării cu noul tip coronavirus. De asemenea, cei care vor să se trateze de multe ori nu au posibilitatea pentru că, potrivit noilor reguli dictate de starea de urgență, spitalele pot primi doar urgențele medicale. Pacienții cu afecțiuni oncologice, mai ales cei care erau în curs de diagnosticare sunt cel mai mult în pericol, odată cu impunerea acestor reguli.

Sunt afecțiuni care nu așteaptă ca pandemia să treacă. Sunt boli care evoluează rapid și pot reprezinta o amenințare chiar mai mare decât virusul pentru sănătatea și chiar viața bolnavilor. Orice modificare a stării de sănătate ar trebui considerată un semnal de alarmă. Desigur că pacienții au posibilitatea să apeleze la medicii specialiști sau medicii de familie cu ajutorul tehnologiei, prin e-mail sau telefon, și că uneori tratamentul poate fi recomandat de la distanță, mai ales în cazul pacienților cronici. Există însă și situații în care pacienții trebuie să ajungă la spital pentru că altfel sunt în pericol.

Este momentul unei evaluări juste a situației. Nu trebuie să ajungem să ne pară rău că nu am salvat viețile pe care le puteam salva. Nu trebuie să ajungem în situația Italiei, unde presa trage un puternic semnal de alarmă că mortalitatea prin atac de cord o va depăși pe cea asociată direct cu pandemia din cauză că pacienții nu au ajuns la timp la spital”, a comentat europarlamentarul PNL.

În opinia sa, pacienții români trebuie să primească asistență medicală și să își urmeze tratamentele.

„Sistemul medical este obligat să acorde ajutor tuturor pacienților, indiferent de afecțiunea de care suferă.

Urgent este nevoie de o campanie publică de informare pentru ca românii, cu toții, să conștientizeze faptul că tratarea anumitor afecțiuni se poate face doar în instituțiile medicale și nu acasă. Urgent este nevoie de modificarea reglementarii privind tratarea în spitale cu precădere doar a urgențelor.

Medicii salvează oameni! Ei trebuie să le fie alături tuturor pacienților, indiferent de afecțiunea de care suferă!”, a conchis Bușoi.

sursa:evzilei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *