Proteste masive în Israel împotriva alianței dintre Benjamin Netanyahu și Benny Gantz, cei doi mari rivali din politică. Mii de oameni au inundat străzile Tel Avivului scandând pentru respectarea opțiunilor exprimate prin vot.

Electoratul se simte trădat după ce marii rivali Netanyahu și Gantz au bătut palma pentru formarea unui guvern de uniune națională. În opinia oamenilor, democrația este amenințată de asemenea înțelegeri care pun în pericol chiar viitorul politic al Israelului.

În jur de 2000 de manifestanţi, scrie The Jerusalem Post, au răspuns la apelul lansat pe social media de Mişcarea „Steagurilor negre”, prin care oamenii erau îndemnați să protesteze faţă de formarea „unui guvern al corupţiei”.

Protestatarii s-au adunat în Piaţa Yitzhak Rabin pentru „a salva democraţia”, pe care o consideră ameninţată de presupusele manevre ale premierului Netanyahu, inculpat pentru corupţie într-o serie de dosare.

Purtând măşti de protecţie şi haine negre, protestatarii au păstrat o distanţă de doi metri între ei, respectând măsurile de distanțare fizică. „Poporul împotriva guvernului”, se putea citi pe pancartele manifestanţilor care agitau drapele israeliene.

Prim-ministru prin rotație

Oamenii au respins alianţa dintre Benny Gantz, liderul partidului de centru Albastru și Alb, şi șeful partidului Likud, Benjamin Netanyahu. Potrivit acordului dintre cei doi, guvernul de urgenţă va acţiona pentru a face faţă crizei sanitare provocate de noul coronavirus şi consecinţelor acesteia, în special creşterea semnificativă a şomajului. Acordul prevede că Benjamin Netanyahu, al cărui proces pentru corupţie a fost amânat din cauza crizei, va fi prim-ministru în primele 18 luni, după care va fi înlocuit de Benny Gantz.

În plină pandemie de Covid-19, Gantz a surprins prin decizia sa de a accepta formarea unui guvern de „unitate şi de urgenţă” cu Benjamin Netanyahu, deşi anterior jurase să nu împartă puterea cu el până când acesta nu îşi rezolvă problemele cu legea.

Susţinătorii opoziţiei l-au acuzat apoi pe Gantz, fost şef al statului major al armatei, că a trădat.

sursa:gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *