Au trecut două luni de când pe teritoriul României a fost confirmat primul caz de COVID-19, iar evoluția epidemiei a ajuns într-un moment-cheie: fie se aplatizează curba cazurilor, scenariul dorit de toată lumea, fie vom înregistra un vârf epidemiologic brusc, ceea ce riscă să pună la încercare sistemul de sănătate, dar și răbdarea populației, care așteaptă relaxarea restricțiilor, după mai bine de o lună de stare de urgență.

Primul caz confirmat de coronavirus în România a fost anunțat la 26 februarie 2020 și era vorba de un bărbat de 20 de ani, din județul Gorj. Intrase în contact cu un italian diagnosticat cu această boală și care vizitase România în perioada 18-22 februarie.  Între timp, primul român diagnosticat cu COVID-19 s-a vindecat, dar numărul cazurilor depistate a crescut de la o săptămâna la alta. Dacă la o lună de la acest eveniment România încă nu atinsese 1.000 de cazuri, acum, la două luni, numărul cazurilor confirmate a depășit 10.000.

În ceea ce privește decesele, după prima lună a epidemiei din România, se înregistrau sub 20 de decese, pentru ca o lună mai târziu, numărul acestora să depășească încă un prag psihologic și să ajungă la 601. În chiar ultima zi a acestui interval, adică sâmbătă, 25 aprilie 2020, s-a anunțat și cel mai mare număr de morți în decursul unei zile: 34.

Cele mai multe cazuri depistate într-o zi s-au înregistrat în 11 aprilie: 523.

Ce înseamnă aceste cifre?

Înseamnă că în România sunt de aproape 12 ori mai multe cazuri de Covid-19 în a doua lună față de prima, însă este adevărat că și testările s-au dublat de la o săptămână la alta, astfel că până sâmbătă, 25 aprilie, fuseseră procesate în total, la nivel național, 126.645 de teste.

Cu acest bilanț, România este pe locul 32 în lume în privința numărului de cazuri înregistrate, dar pe locul 23 în ceea ce privește decesele.

Așadar, în prezent în România au fost confirmate 10.635 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2. Analizând evoluția răspândirii acestui nou coronavirus pe teritoriul României, se observă că în săptămâna a 5-a, cazurile aproape că s-au triplat față de săptămâna precedentă.

De atunci și până în prezent numărul îmbolnăvirilor a crescut cu o medie de peste 2.400 de cazuri pe săptămână. Această creștere a coincis și cu faptul că a crescut numărul testelor.

Cei mai mulți bolnavi de Covid-19 în România continuă să fie în grupa activă de vârstă, între 40 și 49 de ani.

Rata de mortalitate în România pentru Covid-19

Noul coronavirus are o rată de mortalitate de 5 la sută în România. Pe de altă parte, din cele 10.635 de cazuri înregistrate până acum, 2.890 de persoane au fost declarate vindecate, ceea ce ar însemna cam 27 la sută.

Primul deces a fost raportat în data de 22 martie, aproape la o lună de la depistarea primul caz. Era vorba de un bărbat de 67 de ani confirmat cu COVID-19 în data de 18 martie. În aceeași zi au mai fost confirmate încă 2 decese.

După săptămâna 4, numărul victimelor s-a dublat de la o săptămâna la alta.

În acest moment, la ATI sunt 235 de persoane.

Punând România în context mondial, la noi în țară sunt aproape 0,4% din totalul cazurilor de coronavirus înregistrate în lume.

Care va fi evoluția în continuare? Cum a fost în alte țări?

Incidența relativ scăzută înregistrată în România se datorează și faptului că autoritățile au luat măsuri la scurt timp de la depistarea primului caz. Întârzierea acestor măsuri ne-ar fi clasat pe un loc mai sus în clasamentul statelor unde a fost confirmată boala. Dar asta nu înseamnă că de acum înainte lucrurile sunt sub control.

Analizând felul în care a evoluat răspândirea bolii în cele mai afectate țări din lume, ne putem aștepta ca vârful epidemiei să fie atins chiar în următoarea perioadă.

De exemplu, în SUA – de unde sunt raportate o treime din numărul total de cazuri din lume – după a doua lună s-au depistat de peste 50 de ori mai multe cazuri.

Spania ocupă locul 2 în lume și primul loc în Europa ca număr de cazuri. Primul caz a fost depistat la finalul lui ianuarie, iar la o lună distanță erau diagnosticate 59 de persoane. În a doua lună au fost raportate aproape 96 de mii de cazuri, iar în prezent sunt de aproape de 2 ori mai multe.

Italia este țara europeană cu cele mai multe decese provocate de COVID-19. Felul în care a evoluat răspândirea bolii în această țară este rezultatul atât al luării tardive a unor măsuri împotriva noului coronavirus, cât și al populației, care nu a respectat încă de la început restricțiile. Astfel, în a doua lună au fost raportate de 90 de ori mai multe cazuri decât în prima, iar în a treia luna vorbim de un număr al bolnavilor aproape dublu.

Pentru a nu ajunge în aceste situații, după 15 mai trebuie să respectăm toate indicațiile date de autorități, odată cu expirarea stării de urgență. Până în acest moment știm că trebuie să purtăm mască atunci când suntem în colectivitate – la cumpărături, în mijlocul de transport în comun, la serviciu, la școală. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât mai des posibil, să evităm aglomerațiile și contactul cu persoane bolnave sau suspecte.

COVID-19 în lume

USA

20 ianuarie –  primul caz
1 lună – 14 cazuri confirmate
2 luni – 17.439 cazuri confirmate
prezent – 960.896 cazuri confirmate

Spania

31 ianuarie – primul caz
1 lună – 59 cazuri confirmate
2 luni – 95.923 cazuri confirmate
prezent – 223.759 cazuri confirmate

Italia

31 ianuarie – primele 2 cazuri
1 lună – 1.128 cazuri confirmate
2 luni – 105.792 cazuri confirmate
prezent – 195.351 cazuri confirmate

sursa:digi24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *