Nu există încă dovezi științifice că persoanele care au fost testate pozitiv cu noul coronavirus s-ar fi imunizat în urma bolii şi ar fi protejate împotriva unei reinfectări, a avertizat sâmbătă Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Avertismentul vine în contextul dorinței anumitor țări de a le elibera pacienților vindecați așa-numitele ”paşapoarte imunitare”. Oficialii OMS estimează că acestea ar putea favoriza răspândirea COVID-19.

”Nu există nicio dovadă că persoanele care s-au recuperat după COVID-19 şi care au anticorpi sunt protejate de o a doua infecţie”, transmite OMS într-un comunicat, adăugând că ”până la data de 24 aprilie niciun studiu nu a evaluat dacă prezenţa de anticorpi împotriva SARS-COV 2 conferă imunitate împotriva unei viitoare infecţii cu acest virus la oameni”.

O serie de guverne au avansat recent ideea eliberării de documente atestând imunitatea persoanelor pe baza testelor serologice relevând prezenţa anticorpilor în sânge, pentru a putea ieşi din izolare, a se întoarce la muncă şi a relansa activitatea economică. OMS avertizează că, indiferent cum s-ar numi documentul – ”paşaport imunitar” sau ”certificat de absenţă a riscului” – acesta nu poate fi dat pe baza unor dovezi științifice.

Testele serologice actuale ”au nevoie de o validare suplimentară pentru a determina exactitatea şi fiabilitatea lor”, mai arată oficialii de la Geneva. Ele trebuie să valideze răspunsul imunitar la noul virus al anticorpilor produşi cu ocazia unei infecţii.

Sunt cunoscute şase coronavirusuri umane, dintre care patru sunt cele mai răspândite, şi care provoacă simple răceli. Celelalte două se află la originea MERS (Sindrom respirator din Orientul Mijlociu) şi SARS (Sindrom respirator acut sever). Potrivit aceluiași comunicat al OMS, ”persoanele infectate cu unul sau altul dintre aceste virusuri sunt susceptibile să producă anticorpi care interacţionează cu anticorpii produşi de infecţiile provocate de SARS-CoV-2 şi trebuie, prin urmare, obligatoriu verificate”.

sursa:evzilei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *