Căpitanul Brett Crozier, comandantul portavionului Theodore Roosevelt, fusese demis după ce a semnalat, neprofesionist potrivit anchetei, prezența SARS-CoV-2 la bordul navei.

Rezultatele unei anchete privind demiterea căpitanului portavionului cu propulsie nucleară USS Theodore Roosevelt, îndepărtat de la comandă după ce a criticat gestionarea epidemiei Covid-19 pe navă, au fost prezentate vineri secretarului american al Apărării, Mark Esper.

Presiunea pentru ca Brett Crozier să fie reintegrat este din ce în ce mai mare și mai mulți responsabili ai US Navy s-ar fi exprimat în favoarea acestei soluții, scrie Le Figaro.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, Mark Esper a fost informat verbal cu privire la rezultatele anchetei și așteaptă să primească un raport scris pentru a lua o decizie.

Înlăturarea căpitanului Crozier l-a costat postul pe secretarul US Navy, Thomas Modly, cel care l-a demis pe comandantul portavionului, la începutul acestei luni.

Lui Crozier i se reproșează că a tras un semnal de alarmă cu accente dramatice pentru ca nava sa, aflată la ancoră pe insula Guam (Pacific) să fie evacuată, după ce la bord s-au descoperit mai multe cazuri de infectare cu Covid-19.

„Nu suntem în război. Nu există niciun motiv ca marinarii noștri să moară”, a scris Brett Crozier într-o scrisoare.

Însă mesajul său a fost distribuit într-o manieră judecată drept neprofesionistă, astfel că a apărut și în presă, ceea ce i-a iritat pe șefii ierarhici ai lui Crozier, care au apreciat că nici un semn care ar putea fi interpretat ca unul de slăbiciune nu trebuie să răzbată de pe un portavion strategic.

Mai mulți politicieni americani, în special cei de opoziție, au salutat însă atitudinea lui Brett Crozier.

În momentul în care a părăsit portavionul USS Theodore Roosevelt, Crozier a fost aplaudat îndelung de către echipaj care-i scanda numele.

15% din marinarii portavionului au fost testați pozitiv la Covid-19 iar unul și-a pierdut viața.

sursa:evzilei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *