Generalii Luca, Mocanu – protectorii generalului Zisu: generalul locotenent Cătălin Zisu, fostul șef al Comandamentul Logistic Întrunit, și-a gestionat afacerile ilegale din spatele gardurilor înalte ale Ministerului Apărării Naționale fără să fie deranjat de generalii Constantin Luca, șeful Corpului de Control, și Gheorghe Mocanu, șeful Direcției de prevenire și investigare a corupției și fraudelor din Armată.

Generalii Luca, Mocanu – protectorii generalului Zisu

auto skip

Nici unul din cei doi generali nu a avut curajul să verifice lucrările de la cimitirul militar Ghencea, lucrări fictive care au generat Armatei o pagubă de 2,4 milioane euro și un dosar de corupție pe numele generalului Cătălin Zisu, trecut rapid în rezervă după deschiderea dosarului DNA.

Mai mult, generalul Zisu ar fi împărțit ilegal inclusiv locuri de veci destinate cadrelor militare.

Printre beneficiarii unui astfel de loc de veci s-ar afla și Katia Cicală, avocata generalului Zisu în dosarul de corupție.

Lucrări fictive la Cimitirul Ghencea

Generalul locotenent Cătălin Zisu a fost șeful Comandamentului Logistic Întrunit, care funcționează în subordinea Statului Major al Apărării și are ca principală misiune asigurarea sprijinului logistic a forțelor militare aflate pe teritoriul național și a trupelor aflate în teatrele de operații.

Din această postură, Zisu coordona cinci baze militare, șase structuri de învățământ și instrucție, dar și cinci centre de cultură și tradiții.

Printre multe alte atribuții, generalul Cătălin Zisu gestiona și cimitirele militare din București.

Procurorii DNA l-au acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, după ce au constatat că mai multe lucrări pentru extinderea cimitirului militar Ghencea au fost decontate fictiv.

Prejudiciul estimat de procurori a fost de 2,4 milioane euro. În această afacere de corupție, generalul Zisu ar fi fost ajutat de colonelul Lucian Amorăriței.

Uriașa colecție de artă a lui Zisu nu provine din MApN

În urma perchezițiilor făcute la generalul Cătălin Zisu s-a descoperit o adevărată comoară: 4.600 de tablouri, 31 de ceasuri și mai multe genți de lux. Totodată, într-un depozit al MApN au fost găsite 3.600 de sticle de băuturi fine și mașini de lux.

DeFapt.ro a solicitat MApN să comunice câte obiecte de artă, inclusiv tablouri, care au aparținut statului au fost luate de generalul Cătălin Zisu.

“Informaţiile privind procedurile judiciare nu pot face obiectul comunicării publice, în conformitate cu dispozițiile art. 12, alin (1) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și  completările ulterioare.

Ca atare, până la finalizarea procedurilor judiciare care îl privesc pe generalul-locotenent (r.) Cătălin Zisu, nu vă putem pune la dispoziție date și informații pe subiectele solicitării dvs”, a transmis Biroul de Presă al MApN.

Ministerul Apărării Naționale a transmis ulterior că “nu s-au constatat lipsuri la inventarierea obiectelor de artă, inclusiv tablouri, motiv pentru care nu a fost sesizat Parchetului Militar”.

Avocata lui Zisu nu neagă că ar fi primit loc de veci de la Armată

Surse din cadrul MApN susțin că, în urma trecerii în rezervă a generalului Cătălin Zisu, a ieșit la suprafață o altă afacere neortodoxă.

De data aceasta, referitoare de locurile de veci destinate cadrelor militare.

Pe de-o parte, mai multe firme care au fost aduse “pe prietenie” pentru amenajarea unor cripte în Cimitirul Militar Ghencea ar fi dat în judecată Ministerul Apărării pentru a-și recupera banii.

Pe de altă parte, generalul Cătălin Zisu ar fi dat locuri de veci unor persoane care nu aveau acest drept. Printre acestea s-ar afla și Katia Ciceală, avocata generalului Cătălin Zisu din dosarul de corupție al DNA.

Contactată de către DeFapt.ro, avocata Katia Ciceală nu a vrut să dea detalii despre cum ar fi ajuns în posesia unui loc de veci în cimitirul militar.

“Da, în primul rând nu știu cine sunteți. În al doilea rând, consider că nu este cazul ca eu să vă dau vreo explicație. La revedere!”, a spus avocata Katia Ciceală.

Generalul Luca (Corpul de Control), trecere rușinoasă în rezervă

Dar faptele de corupție de care este acuzat generalul Cătălin Zisu, conform DNA, au fost săvârșite în perioada noiembrie 2022 – decembrie 2023.

În tot acest timp, la conducerea Corpului de Control și Inspecție al Ministerului Apărării s-a aflat generalul locotenent Constantin Luca, care ar fi putut stopa din timp jaful din banii publici ai Ministerului Apărării Naționale.

Însă Luca nu a controlat afacerile considerate ilegale de către DNA ale generalului Cătălin Zisu.

Între timp, generalul Luca a fost trecut în rezervă pe repede înainte de președintele interimar Ilie Bolojan, dar fără acordarea celei de-a patra stele de general, așa cum prevede cutuma.

Surse din Ministerul Apărării susțin că Luca se aștepta la trecerea în rezervă și că s-ar fi preocupat în ultimele luni să-și asigure o pensie uriașă.

Generalul Mocanu (Prevenirea Corupției) nu l-a deranjat pe Zisu

Generalul Gheorge Mocanu este șeful Direcției de prevenire și investigare a corupției și fraudelor (DPICF) din MApN.

Mocanu, la fel de obedient ca generalul locotenent Constantin Luca, a evitat controalele la Comandamentul Logistic Întrunit atunci când acesta condus de generalul Cătălin Zisu.

Mai mult, a acceptat ca fiica șoferului arondat generalului Cătălin Zisu, Laura Baltag, să fie angajată în subordinea sa la DPICF.

În prezent, Laura Baltag conduce o comisie de control la Muzeul Militar București.

Într-un interviu acordat Agenției Media a Armatei, generalul Gheorghe Mocanu spunea că “orice incident de integritate trebuie asumat ca un eşec al managementului în a preveni producerea acestuia, ceea ce implică o analiză şi adoptarea de măsuri pentru viitor”.

sursa: defapt.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *