Finlanda a finalizat primii 35 km dintr-un gard înalt de 4,5 metri pe care îl construieşte la graniţa sa estică, închisă acum, cu Rusia pentru a opri migranţii să treacă prin zone nepopulate, a declarat miercuri Garda de frontieră finlandeză, potrivit Reuters.
Finlanda a început anul trecut construcţia gardului, care va acoperi într-un final 200 km din lungimea totală de 1.344 km a frontierei comune, ca răspuns la migraţia prin frontiera cu Rusia în 2023, despre care crede că a fost orchestrat în mod deliberat de Moscova.
“Scopul principal al gardului este de a controla o masă mare de oameni dacă încearcă să intre din Rusia în Finlanda”, a declarat pentru Reuters comandantul adjunct al districtului poliţiei de frontieră din sud-estul Finlandei, Antti Virta.
În Nuijamaa, în apropierea unuia dintre punctele de trecere a frontierei închise în prezent, situaţia era liniştită miercuri, auzindu-se doar cântecul păsărilor de ambele părţi ale noului gard. Finlanda s-a confruntat însă cu critici, şi nu doar din partea Rusiei, cu privire la închiderea frontierei şi construirea gardului.
După decenii de relaţii paşnice cu Rusia, Finlanda a aderat la NATO în urmă cu doi ani, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a determinat Moscova să ameninţe Helsinki cu represalii.
În acelaşi an 2023, aproximativ 1.300 de migranţi din ţări terţe precum Siria şi Somalia au sosit prin Rusia la frontiera finlandeză pentru a cere azil, până când Finlanda a închis toate cele opt puncte de trecere cu Rusia pe termen nelimitat pentru a pune capăt fenomenului.
Moscova a negat orchestrarea fluxurilor de migranţi. La acea vreme, guvernul rus a declarat că regretă profund decizia Finlandei de a închide punctele de trecere de la graniţa sa, afirmând că aceasta reflectă adoptarea de către Helsinki a unei poziţii antiruseşti.
Practic, niciun migrant nu a mai venit după ce Finlanda a închis graniţa la sfârşitul anului 2023, însă Poliţia de frontieră şi-a apărat decizia de a construi gardul.
“Bariera este absolut necesară pentru a menţine securitatea graniţei”, a declarat şeful operaţiunilor, Samuel Siljanen.
“Din perspectiva poliţiei de frontieră, aceasta ameliorează capacitatea de supraveghere a frontierei, de a acţiona în cazul unei perturbări la frontieră sau al unui incident la frontieră”, a spus el, adăugând că gardul este necesar şi pentru a combate migraţia orchestrată.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut Finlandei să justifice închiderea pe termen nelimitat a frontierei. Comisarul pentru drepturile omului din Consiliul Europei, Michael O’Flaherty, a avertizat anul trecut că restricţiile temporare impuse de Finlanda privind cererile de azil “ar încălca obligaţiile internaţionale, inclusiv interzicerea returnării şi a expulzării colective”.