Declarațiile și politicile președintelui Trump și ale administrației sale, compusă majoritar din miliardari, sunt percepute ca fiind tot mai controversate, lipsite de empatie și deconectate de realitatea cotidiană, afectată puternic de costul crescut al vieții, arată o analiză CNN.

În cadrul unei ședințe de guvern, președintele Trump a respins cu ușurință temerile legate de efectele tarifelor impuse asupra importurilor din China, notabile fiind comentariile legate de jucăriile pentru copii. “Poate că cei mici vor avea două păpuși în loc de 30. Și poate că cele două păpuși vor costa cu câțiva dolari mai mult”, a subliniat acesta. Remarca a fost considerată de mulți un nou moment de tip “let them eat cake” – o expresie derivată de la vechea aristocrație franceză, ce denotă totala lipsă de înțelegere și empatie a conducătorilor față de suferințele poporului.

Declarația președintelui vine în contextul în care aproape 80% dintre jucăriile vândute în SUA sunt produse în China, în aceeași situație fiind multe alte produse, iar tarifele impuse de administrație (de până la 145%) pun comercianții în fața unei alegeri imposibile: să crească prețurile sau să renunțe la importuri și, implicit, să riște falimentul.

Criticii subliniază și contrastul dintre mesajele de austeritate și stilul de viață extravagant al președintelui de la Casa Albă, un magnat al cazinourilor și cluburilor de golf, cunoscut pentru pasiunea pentru decorațiunile din aur și vacanțele dese pe bani publici la clubul său privat din Florida.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent (cu o avere estimată la 520 milioane de dolari), a fost și el în centrul unei controverse, în luna martie, după ce a declarat că “accesul la produse ieftine nu este esența visului american”. Afirmație ignoră faptul că, în ultimele decenii, accesibilitatea produselor de larg consum (electronice, haine, autoturisme) a fost contracarată de creșterea alarmantă a costurilor pentru lucruri esențiale (locuințe, sănătate, educație și alimente). Mai mult, politica administrației privind tarifele vamale agravează aceste costuri esențiale, potrivit economiștilor.

Separat, secretarul Comerțului, Howard Lutnick (cu o avere estimată la 1,9 miliarde de dolari), a descris la CNBC viziunea administrației privind locurile de muncă din viitor. “Acesta este noul model: lucrezi într-o fabrică toată viața, copiii tăi la fel, iar apoi nepoții”, declarație criticată ca fiind ruptă de realitate. Comentariul invocă o imagine idealizată a anilor 1950, departe de dorințele și aspirațiile tinerilor americani din prezent – un sondaj CNN arată că 73% dintre respondenți preferă munca de birou în locul celei din fabrici.

Analiza CNN conchide prin a sublinia că, în timp ce liderii de la Casa Albă promovează un discurs nostalgic despre industrie, “visul american” și auto-suficiență, realitatea cetățenilor este una mult mai dură. Costurile traiului zilnic cresc, salariile rămân pe loc, iar conducerea pare tot mai departe de problemele reale ale cetățenilor.
sursa: biziday

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *