Cele 16 state care susțin acest plan sunt Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Croația, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia și Finlanda. Dintre cele 16, 12 au depus deja o cerere oficială către Comisia Europeană.
Germania este singura economie majoră a UE care intenționează să utilizeze clauza, care permite majorarea cheltuielilor de apărare cu până la 1,5% din PIB în fiecare an, timp de patru ani, fără a intra în procedura de deficit excesiv prevăzută de normele UE. România, care este deja de ani buni în această procedură și se străduiește să își scadă deficitul, nu a depus o astfel de cerere, probabil din cauza faptului că, indiferent de indulgența Comisiei Europene, ar risca o scădere a ratingului de țară.
Alte economii importante și care se confruntă cu probleme, precum Italia și Franța, nu solicită flexibilitate fiscală pentru achiziționarea de echipamente militare. De asemenea, nu solicită o astfel de măsură nici țările cu finanțe publice mult mai stabile, precum Olanda sau Suedia.
Comisia Europeană a transmis guvernelor că au timp să decidă până la 30 aprilie dacă vor sau nu să accepte această clauză.
sursa: biziday