Alimente cu potențial periculos pentru sănătate au fost descoperite și retrase de la vânzare în județul Buzău. Aproximativ două tone de carne de porc suspectată că ar fi infectată cu virusul pestei porcine africane și sute de ouă contaminate cu bacteria Salmonella typhimurium au fost confiscate de inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) în urma unor controale ample desfășurate în luna septembrie.

Controale la peste 400 de operatori economici

Potrivit unui comunicat transmis de DSVSA Buzău, verificările au vizat 425 de operatori economici din întreg lanțul de producție și comercializare, de la ferme și abatoare până la magazine și supermarketuri. Inspectorii au urmărit respectarea condițiilor generale de igienă, trasabilitatea produselor, etichetarea corectă și profilul de risc al fiecărui operator.

Neregulile descoperite au fost multiple: deficiențe structurale, lipsa verificării stării de sănătate a angajaților, monitorizare deficitară a temperaturilor din spațiile frigorifice, etichetare incorectă, dar și depozitare și manipulare necorespunzătoare a alimentelor.

În urma acestor controale, inspectorii au aplicat 10 amenzi contravenționale în valoare totală de 56.000 de lei și au emis 29 de avertismente. De asemenea, au fost confiscate 9,8 kilograme de produse alimentare de origine animală – pește, produse din pește și brânză telemea – care prezentau nereguli de etichetare sau modificări organoleptice.

Probele de laborator și alertele alimentare

Pe lângă verificările din teren, au fost prelevate peste 300 de probe de produse alimentare pentru analize de laborator, în vederea stabilirii conformității cu normele legale. În aceeași perioadă, DSVSA Buzău a gestionat șapte alerte alimentare transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje.

Citeşte şi: Guvernul impune reguli stricte pentru producătorii de carne de porc în lupta cu pesta porcină

Ca urmare, 318 ouă contaminate cu Salmonella typhimurium au fost retrase și distruse. Totodată, instituția a soluționat nouă notificări de neconformități venite prin Sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă.

Carnea de porc, peștele și mierea cu probleme

Cele mai mari cantități confiscate au vizat aproape 1.956 de kilograme de carne de porc, suspectată că ar fi infectată cu virusul pestei porcine africane. În plus, au mai fost retrase 61 de kilograme de pește care nu respectau raportul proteina/apă impus prin normele în vigoare, precum și 21,5 kilograme de miere cu deficiențe de etichetare.

Inspectorii DSVSA Buzău au desfășurat, în paralel, controale și pe partea de sănătate și bunăstare a animalelor, verificând respectarea condițiilor minime de creștere și a normelor de biosecuritate în ferme și unități de procesare.

Ce înseamnă pesta porcină africană și Salmonella și de ce sunt periculoase

Pesta porcină africană (PPA) este o boală virală extrem de contagioasă, care afectează porcii domestici și mistreții. Virusul nu se transmite la om, însă are un impact devastator asupra animalelor și economiei agricole. Mortalitatea în rândul porcilor poate ajunge la 100%, iar odată confirmată, boala impune sacrificarea efectivelor și măsuri stricte de carantină. De aceea, orice suspiciune de carne contaminată reprezintă un risc major de răspândire a virusului și de pierderi economice uriașe pentru crescători și industria alimentară.

Salmonella este o bacterie patogenă care se poate transmite la om prin consumul de ouă, carne sau alte alimente contaminate. Tulpina Salmonella typhimurium, identificată recent în ouăle retrase de pe piață, provoacă toxiinfecții alimentare manifestate prin febră, dureri abdominale, diaree, greață și vărsături. În cazuri severe, poate duce la deshidratare accentuată și complicații grave, mai ales la copii, vârstnici și persoane cu sistem imunitar slăbit.

Atât pesta porcină africană, cât și Salmonella reprezintă amenințări majore pentru sănătatea publică și pentru siguranța alimentară, motiv pentru care controalele sanitar-veterinare sunt esențiale.
sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *