Urmari ale inundatiei petrecute in localitatea Slobozia Conachi din Galati, 14 septembrie 2024. Inquam Photos / George Călin

Ministerul Mediului a activat Comitetul pentru Situații de Urgență în urma avertizărilor emise de ANM și INHGA privind fenomene meteo extreme. Râurile din județele Vaslui și Galați prezintă un risc crescut de viituri, iar autoritățile locale sunt instruite să se pregătească pentru intervenții rapide.

Mircea Fechet: Suntem în alertă în zonele cu risc hidrologic

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că autoritățile sunt în alertă în mai multe zone din țară aflate sub avertizări hidrologice, dar a subliniat că, la acest moment, riscul nu este unul ridicat.

Atenția este concentrată asupra bazinelor hidrografice ale Oltului, Vedei, Argeșului și Siretului, cu accent pe estul țării – în special județele Galați și Vaslui.

„La acest moment suntem în legătură cu acele zone unde am mai avut probleme și anul trecut, respectiv în județul Galați și în județul Vaslui, în bazinul hidrografic al Prutului, cu precădere. Însă, la acest moment, din informațiile pe care le am de la colegii mei cu care sunt în contact permanent, vremea este încă bună, nu plouă foarte tare în niciunul dintre cele două județe pe care le-am enunțat mai devreme, însă așteptăm precipitații însemnate, motiv pentru care suntem în alertă”, a declarat ministrul la Digi24.

Fechet a precizat că, deși nu s-au înregistrat până acum ploi însemnate în aceste zone, sunt așteptate precipitații care ar putea crea probleme. Autoritățile locale sunt instruite să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea rigolelor, șanțurilor și podețelor.

„Important în acest moment este să ne asigurăm că în fiecare localitate sunt bine curățate toate șanțurile, toate rigolele, să ne asigurăm că toate podețele sunt bine decolmatate, chiar și pentru acele cursuri de apă mai puțin importante, dar care pot pune anumite probleme și aici un rol important îl au prefecturile”, a mai explicat Mircea Fechet.

Ministrul a mai transmis că, deși nu se anticipează o situație comparabilă cu cea din septembrie 2024, vigilența rămâne esențială.

Știrea inițială:

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat duminică dimineața Comitetul ministerial pentru situații de urgență (CMSU), în contextul actualizării avertizărilor de Cod galben și portocaliu emise de ANM.

Potrivit oficialului, precipitațiile prognozate vor afecta sever jumătatea estică a țării, unde se așteaptă cantități de apă ce pot depăși 90 l/mp.

Zonele cele mai expuse sunt Vaslui și Galați

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a anunțat posibile viituri rapide și depășiri ale cotelor de apărare pe mai multe râuri, în special în bazinele hidrografice ale Prutului și Siretului, dar și în Muntenia și Dobrogea.

Ministrul Mircea Fechet a subliniat că specialiștii INHGA estimează un grad mai ridicat de risc pe râurile din județele Vaslui și Galați.

„Ca urmare a analizării datelor hidrometeorologice, specialiştii de la ANM şi INHGA au decis extinderea avertizărilor. Având în vedere cantităţile de precipitaţii căzute până acum, dar şi a celor prognozate, se impune o monitorizare sporită a situaţiei, mai ales că în Estul ţării precipitaţiile vor fi însemnate, vor fi cantități mari de apă, vântul se va intensifica şi vremea se va răci în continuare. Pe baza datelor avute de hidrologi există un grad mai ridicat de producere a fenomenelor hidro periculoase pe râurile din judeţele Vaslui şi Galaţi”, a spus ministrul Mediului.

Aceste regiuni au fost afectate și anul trecut de inundații, iar autoritățile trebuie să fie în alertă. Se solicită o monitorizare strictă a secțiunilor de scurgere a apelor, precum și curățarea podețelor.

De asemenea, ANAR va informa prefecții din județele vizate și va colabora cu DSU pentru a activa Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, acolo unde este necesar.

„Primarii trebuie informați astfel încât să ştie ce au de făcut, să fie asigurate secţiunile de scurgere, podeţele să fie curăţate, să ştie fiecare ce are de făcut la el în comună. O atenţie sporită trebuie acordată bazinului hidrografic al Prutului, iar colegii de la ANAR, din aceste zone, să fie în alertă şi pregătiţi de intervenţii. ANAR va informa prefecţii din Vaslui şi Galaţi pentru a ne asigura că aceste două judeţe, care au fost afectate şi anul trecut de inundaţii, vor trece cu bine de această perioadă dificilă din punct de vedere hidrometeorologic. De asemenea, împreună cu DSU, să ne asigurăm că sunt activate Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă acolo unde este cazul şi că, la nivel local, sunt în alertă”, a menţionat ministrul Mircea Fechet.

Mircea Fechet
SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet

Cod portocaliu prelungit până miercuri

ANM a emis două avertizări Cod portocaliu care acoperă intervalul 25–28 mai. Prima vizează ploi abundente și intensificări ale vântului în estul țării, cu acumulări de apă ce pot depăși 90 l/mp. A doua avertizare, valabilă până marți dimineața, include cea mai mare parte a Munteniei și centrul și sudul Moldovei, unde sunt așteptate cantități de apă între 50 și 80 l/mp.

În paralel, hidrologii avertizează asupra riscului de viituri locale și scurgeri masive pe versanți, în special pe râurile mici. Zonele afectate includ bazinele Olt, Călmățui, Vedea, Argeș, Ialomița, Prut și Siret.

Autoritățile centrale au cerut intervenții rapide pentru prevenirea inundațiilor: monitorizarea permanentă a râurilor, curățarea podețelor, verificarea stării barajelor și pregătirea echipelor de intervenție. Se recomandă ca populația din zonele vizate să urmărească alertele oficiale și să evite deplasările în perioadele de vârf ale fenomenelor meteorologice.

Ministrul Fechet a transmis că autoritățile vor colabora permanent pe durata codului portocaliu pentru a preveni situațiile periculoase și a limita pagubele materiale sau pierderile de vieți omenești.

sursa: capital

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *