Luni, 26 mai, România intră într-o nouă etapă politică: Nicușor Dan, președintele ales, preia oficial frâiele celei mai înalte funcții în stat. Ceremonia solemnă de depunere a jurământului va avea loc în plenul reunit al Parlamentului, începând cu ora 12:00. Evenimentul marchează începutul mandatului de cinci ani prevăzut de Constituție, dar este umbrit de o absență notabilă — cea a fostului președinte Klaus Iohannis.
Ceremonii oficiale programate la Palatul Cotroceni
Potrivit unor surse politice, Klaus Iohannis nu va participa la ședința în care noul lider al statului își va rosti jurământul.
După ședința Parlamentului, programul zilei continuă cu o ceremonie militară la Palatul Cotroceni, organizată pe platoul Marinescu, începând cu ora 13:30. Evenimentul va fi urmat de predarea-primirii mandatului prezidențial, programată la 13:35.
Chiar dacă Iohannis nu va fi prezent la momentul solemn din Parlament, este de așteptat ca el să participe la predarea efectivă a mandatului, într-un cadru restrâns, la sediul Președinției. Nu există, însă, o confirmare oficială în acest sens din partea Administrației Prezidențiale.
Mandatul, validat în unanimitate de Curtea Constituțională
Potrivit art. 82 din Constituție, „(1) Rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională. (2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”
Drumul lui Nicușor Dan către Cotroceni a fost stabli pe 22 mai, când Curtea Constituțională a României i-a validat mandatul. În cadrul unei ședințe, judecătorii CCR au respins contestația formulată de contracandidatul George Simion, care solicitase anularea rezultatelor alegerilor. Prezenți la ceremonie au fost atât președintele ales, cât și președintele interimar în funcție, Ilie Bolojan.
Constituția României, prin articolul 83, stabilește clar că mandatul de președinte intră în vigoare la momentul depunerii jurământului, act ce simbolizează asumarea deplină a funcției.
Sursa: puterea