O investigație realizată de The Guardian și Liberty, care au avut acces la documente interne ale poliției, relevă că recunoașterea facială în timp real ar putea fi, în curând, procedura standard în orașele și gările din Anglia și Țara Galilor. Potrivit acesteia, poliția a scanat aproape 4,7 milioane de fețe doar în 2024, adică dublu față de anul precedent. De asemenea, numărul de intervenții cu dube echipate cu camere de recunoaștere facială a crescut semnificativ – de la doar 63 de desfășurări în 2023, la 256 în 2024.

Investigația dezvăluie că autoritățile investesc masiv și se pregătesc pentru extinderea rețelei de camere de supraveghere, atât cu fixe, cât și mobile, și integrarea acesteia cu bazele de date naționale, inclusiv cele ce țin de pașapoarte și imigrare. Tehnologia permite recunoaștere chipurilor surprinse de camerele de supraveghere și potrivirea lor, în timp real, cu o listă de persoane urmărite.

Utilizarea tehnologiei nu este, însă, lipsită de controverse. Numărul căutărilor retrospective în baza de date națională a poliției aproape s-a dublat, într-un singur an, ajungând la peste 250 de mii în 2024. Această bază conține milioane de fotografii de arest, inclusiv ale unor persoane care nu au fost niciodată acuzate sau condamnate, practică criticată larg ca fiind ilegală.

De asemenea, deși folosirea tehnologiei s-a accelerat începând cu 2016, nu a fost reglementată printr-un act parlamentar, iar activiștii pentru drepturile omului susțin că poliția a fost lăsată să se “autoreglementeze”. Aceștia reclamă și că tehnologia pătrunde cu forța în viața cotidiană a populației și că, în trecut, au existat cazuri în care algoritmii folosiți au identificat greșit persoane de culoare.

Totuși, în prezent, responsabila națională pentru recunoaștere facială a declarat că poliția metropolitană folosește algoritmi care, conform testelor, nu prezintă erori semnificative de identificare în funcție de gen sau etnie și că orice tehnologie nouă va fi testată riguros.

În 2020, Curtea de Apel a declarat ilegală utilizarea sistemului de către poliția din South Wales. Cu toate acestea, implementarea a continuat, în prezent fiind planificată instalarea primelor camere fixe în Croydon, sudul Londrei.

Poliția metropolitană a arestat 587 de persoane în 2024 cu ajutorul camerelor de recunoaștere facială în timp real, dintre care 424 au fost puse sub acuzare.
sursa: biziday

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *