Publicaţia europeană Contexte.comarată că europarlamentarul Diana Iovanovici-Şoşoacă, chiar dacă nu are avantajul de a face parte dintr-un grup parlamentar şi de a avea sprijinul grupului, a înaintat un număr record de 247 de amendamente în comisiile de specialitate şi în plen, situându-se pe locul doi la numărul de amendamente, după un europarlamentar finlandez care face parte din puternicul grup al socialiştilor (S&D).

De menţionat că, de la data contorizării numărului de amendamente, europarlamentarul Diana Iovanovici-Şoşoacă a mai depus alte zeci de amendamente în Parlamentul European, astfel încât topul ar putea suferi modificări importante.

Informaţia a devenit publică după ce Contexte.com a activat un registru al membrilor Parlamentului European care arată activitatea depusă de fiecare dintre eurodeputaţii din acest mandat.

Până în prezent, România s-a remarcat la nivel european doar prin europarlamentarii care erau în topul absenţilor şi al lipsei de activitate.

Astfel, publicaţia Politico (https://www.politico.eu/list/the-mep-unawards-2024/mia-award/ ) remarca în aprilie 2024, la finele mandatului de cinci ani, că doi români se aflau în topul chiulangiilor. Astfel, Claudiu Manda (PSD) ocupa locul II în ierarhia absenţelor, iar Rareş Bogdan (PNL) era pe locul 5 al chiulangiilor.

În contrast total cu contraperformanţele altor europarlamentari români sau străini, Contexte.com remarcă faptul neobişnuit că un europarlamentar fără grup politic a reuşit performanţa de a fi depus un număr de 247 amendamente, mai multe decât europarlamentarii care au grupuri mari în spate.
Mai mult, observă publicaţia, unii deputați europeni nu au propus niciun amendament, printre aceștia numărându-se inclusiv membri ai grupurilor PPE sau S&D, cele mai mari din Parlamentul European.
Baza de date a publicaţiei Contexte arată modul în care cei 719 eurodeputați examinează și rezolvă dosarele din Parlamentul European şi este disponibilă în scopul consultării şi căutării printre amendamentele pe care fiecare eurodeputat le-a făcut începând cu 16 iulie 2024, prima sesiune plenară după alegerile europene.
sursa: stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *