Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat că se opune „cu fermitate” planurilor Bruxelles-ului de a interzice gazul rusesc în Europa. El amenință că va folosi toate pârghiile pentru a proteja interesele economice ale țării sale și a asigura continuitatea livrărilor de energie.

Premierul Viktor Orban a declarat, într-un interviu la radioul public din Ungaria, că planul Comisiei Europene de a elimina complet importurile de gaze naturale și gaze lichefiate rusești până la finalul lui 2027 trebuie împiedicat cu orice preț. Potrivit liderului de la Budapesta, acest plan ar putea pune în pericol securitatea energetică a țării sale.

Trebuie să oprim această încercare ucraineană de a interzice complet gazul rusesc în Europa. Trebuie să prevenim asta cu orice mijloace. Nu are niciun rost să ai o conductă dacă nu poți să aduci gaz prin ea” a spus Orban, referindu-se la conducta TurkStream, care aprovizionează Ungaria cu gaze din Rusia.

Declarațiile sale vin într-un moment sensibil, când Comisia Europeană a anunțat, la începutul lunii mai, că va propune luna viitoare un set de măsuri legale care să vizeze interzicerea treptată a importurilor de gaz rusesc.

Ungaria și Slovacia, bastioane ale rezistenței pro-gaz rusesc

Alături de Slovacia, Ungaria a fost una dintre cele mai vocale țări care s-au opus vehement acestui plan european. Cele două state central-europene depind în mare măsură de gazul și petrolul rusesc și au deja conflicte deschise cu Ucraina, care a decis să închidă la finalul acestui an fluxurile de gaz care trec prin teritoriul său.

Deși Uniunea Europeană a impus deja sancțiuni pe majoritatea importurilor de petrol rusesc, gazul a rămas o excepție majoră, tocmai din cauza opoziției puternice venite dinspre Bratislava și Budapesta.

Orban a lăsat însă o portiță deschisă: „Dacă UE ne compensează pentru costurile pe care le presupune această interdicție, atunci vom fi deschiși la negocieri” a afirmat premierul maghiar, sugerând că problema nu este neapărat de principiu, ci de bani și garanții pentru securitatea energetică.

Impact și complicații politice la nivel european

Potrivit Reuters, planul Comisiei Europene nu are nevoie de unanimitate pentru a fi adoptat, fiind suficientă o majoritate calificată în Parlamentul European. Totuși, opoziția declarată a Ungariei și Slovaciei riscă să complice discuțiile și să prelungească procesul legislativ.

Între timp, cifrele oficiale arată că în primul trimestru al acestui an, volumul de gaze naturale transportat prin secțiunea europeană a conductei TurkStream a crescut cu 16% față de anul trecut, până la 4,5 miliarde de metri cubi. Creșterea este alimentată chiar de cererea tot mai mare din Ungaria și Slovacia, două state care au de ani buni relații strânse cu Moscova în sectorul energetic.
sursa: puterea financiara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *