Financial Times analizează, pe datele de comerț de anul trecut, impactul revenirii lui Donald Trump, cu o creștere de la 20% (cât anunțase inițial) la 50% a taxelor vamale pe bunurile importate din Uniunea Europeană.

În cele mai multe cazuri este vorba de sectoare mari integratoare, care adună componente din mai multe țări europene, cu un impact major asupra industriilor cheie – farmaceutică, auto, industria aerospațială, industria chimică, agricultură și industrie alimentară.

SUA este cel mai mare partener comercial unic al UE, reprezentând puțin peste 20% din exporturile de bunuri, în valoare anuală de peste 530 de miliarde de euro, conform cifrelor Comisiei Europene.

Germania, Irlanda, Italia și Franța sunt principalii exportatori pe țări, Maria Demertzis de la grupul de experți Conference Board din Bruxelles, a declarat că impactul unui tarif de 50% ar fi pur și simplu “nesustenabil”.

Modelarea economică efectuată atunci când Trump a impus un tarif de 20% în aprilie anul trecut a estimat că tarifele ar afecta PIB-ul blocului comunitar cu -0,2% și, deci, ar crește la -0,5% dacă s-ar impune tarife de 50%.

Deși efectul macroeconomic general este relativ mic, el va fi foarte mare în unele țări, precum Irlanda, care se bazează mult pe exporturile farmaceutice SUA. Medicamentele au fost cele mai exportate bunuri din UE către SUA, în 2024, cu aproape 80 de miliarde de euro. Nu este vorba numai de exporturile unor companii europene, ci și de medicamente fabricate de companii americane în țările UE.

În industria aerospațială, atât Boeing, cât și Airbus, importă piese pentru aeronave noi din diverse regiuni ale lumii, dar în special din Italia și Japonia. Chiar înainte de anunțul de vineri, Ryanair – cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa și unul dintre cei mai mari clienți ai Boeing, avertizase că ar putea amâna achizițiile de aeronave dacă tarifele le-ar face mai scumpe.

În industria auto nervozitatea crește, iar directorii acesteia au criticat imediat eșecul UE de a ajunge la un acord cu SUA pentru a reduce tarifele de 25% pe care le-a impus Trump vehiculelor și pieselor fabricate în străinătate. Nu este clar dacă tarifele de 50% s-ar adăuga la taxele existente, de 25%, deja anunțate, sau le-ar înlocui. Taxele care depășesc 25% ar face exporturile de mașini neviabile pentru producătorii europeni, care produc puțin în SUA, precum Audi și Porsche, dar ar afecta și companii europene care aduc în Europa anumite modele produse în SUA, precum Volvo sau Mercedes-Benz.

SUA este a doua cea mai mare piață pentru exporturile de vehicule din UE, după Regatul Unit. UE a exportat anul trecut peste 750 de mii de vehicule noi în America, evaluate la 38,9 miliarde de euro, dar a importat doar 170 de mii de vehicule noi din SUA, în valoare de 7,8 miliarde de euro.

Deși exporturile de alimente și băuturi ale UE către SUA, în valoare de 25 de miliarde de euro, sunt mici în comparație cu principalele sectoare industriale, acestea sunt încărcate de semnificație politică și probabil vor fi ținta unor măsuri de represalii de ambele părți.
sursa: biziday

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *