Acuzatiile la adresa inspectorului ANAF au fost date publicitatii vineri, 23 mai 2025, prin intermediul unui comunicat de presa al DNA. Astfel, Andrei-Petru Dimitriu ca ar fi cerut si primit mai multe sume de bani, de ordinul miilor de euro, de la o femeie de afaceri, administratora mai multor societati de ridesharing, la randul sau retinuta, promitandu-i acesteia ca va interveni la functionarii ANAF pentru a sista controalele efectuate la firmele acesteia, pentru a aplica sanctiuni mai blande sau pentru a amana sesizarea organelor de urmarire penala. Desi DNA nu mentioneaza decat initialele femeii de afaceri, conform informatiilor aparute in spatiul public aceasta ar fi Mariana Victorita Niciu.

Inspectorul ANAF a fost prins in flagrant joi, 22 mai 2025, in timp ce primea in parcarea unui restaurant suma de 3.000 euro, despre care procurorii sustin ca ar fi fost ceruta de la administratorul unei societati comerciale pentru a interveni pe langa functionari ANAF in vederea desigilarii unui depozit utilizat de firma respectiva (imagini de la flagrant pot fi vazute la finalul articolului).

Inspectorul Andrei-Petru Dimitriu si femeia de afaceri vor fi dusi la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

Redam comunicatul DNA:

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 22 mai 2025, fata de inculpatii:

DIMITRIU ANDREI-PETRU, inspector superior in cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala (D.G.A.F.) – Directia Control Antifrauda 1 din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pentru savarsirea a doua infractiuni de trafic de influenta, dintre care una savarsita in forma continuata;

N.M.V., persoana fizica fara calitate speciala, administrator al unei societati comerciale, pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta in forma continuata.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

in perioada martie-mai 2025, la intervale de timp diferite, in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, inculpatul Dimitriu Andrei-Petru, in calitatea mentionata anterior, ar fi pretins si ar fi primit diferite sume de bani de la inculpata N.M.V., atat direct, cat si indirect, prin intermediul unei persoane, in schimbul exercitarii influentei pe care a lasat sa se creada ca o are asupra unor functionari din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala (D.G.A.F.), pentru a-i determina pe acestia sa nu indeplineasca acte ce intra in indatoririle lor de serviciu ori sa intarzie indeplinirea acestora, si anume, sa sisteze unele controale derulate la societatile pe care le administreaza aceasta din urma, ori sa aplice sanctiuni mai blande, respectiv sa amane sesizarea organelor de urmarire penala cu privire la cele constatate in urma acestor controale.

In concret, in perioada martie – aprilie 2025, inculpatul Dimitriu Andrei Petru ar fi pretins de la inculpata N.M.V., atat direct, cat si prin intermediul unei persoane, suma de 6.000 de euro si ar fi primit de la aceasta, in aceeasi modalitate, suma totala de 7.500 de euro, in schimbul traficarii influentei pe care acesta ar fi promis ca o va face la functionari din cadrul D.G.A.F., pentru ca actele de constatare rezultate in urma controlului finalizat la una dintre firmele inculpatei sa nu fie trimise la organele de urmarire penala in vederea sesizarii pentru comiterea infractiunii de evaziune fiscala.

In acest context, in perioada martie – aprilie 2025, inculpatul Dimitriu Andrei Petru ar fi pretins de la inculpata N.M.V., printr-un intermediar, o suma de bani cuprinsa intre 15.000 si 20.000 de euro, in schimbul interventiilor (traficarii influentei) pe care acesta ar fi pretins ca le-a facut si ar fi promis ca le va face la functionari din cadrul D.G.A.F., pentru rezolvarea favorabila a controlului in derulare la cea de-a doua societate administrata de aceasta, respectiv sa fie aplicate sanctiuni mai blande si sa nu fie trimise actele de control la organele de urmarire penala in vederea sesizarii pentru comiterea infractiunii de evaziune fiscala, ori trimiterea actelor de control sa fie amanata.

In continuare, la data de 08 mai 2025, inculpatul Dimitriu Andrei Petru ar fi pretins pentru sine si pentru altul (respectiv un sef din cadrul D.G.A.F.) de la inculpata N.M.V., suma de 2.000 euro pe luna, timp de un an (respectiv 24.000 de euro), in schimbul interventiilor pe care acesta ar fi promis ca le va face la functionari din cadrul D.G.A.F., pentru rezolvarea favorabila a unui control iminent ce s-ar efectua la cea de-a treia societate administrata de aceasta, precum si pentru ca timp de un an, societatile pe care le detine inculpata, sa nu fie controlate de catre functionari din cadrul D.G.A.F. cu atributii in acest sens.

La data de 19 mai 2025, inculpatul Dimitriu Andrei Petru, in calitatea mentionata anterior, ar fi pretins printr-un intermediar suma de 3.000 de euro, pentru sine si pentru un alt functionar D.G.A.F., de la un administrator al unei societati comerciale, in schimbul exercitarii influentei pe care a lasat sa se creada ca o are asupra colegilor sai, inspectori din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala – Directia Regionala Antifrauda Fiscala Bucuresti, pentru a desigila un depozit utilizat de aceasta societate, ce fusese sigilat de catre colegii sai la data de 13 mai 2025, in urma unui control efectuat la societatea respectiva.

Astfel, la data de 22 mai 2025, in timp ce se afla in parcarea unui restaurant din Sectorul 1, inculpatul Dimitriu Andrei Petru a primit printr-un intermediar suma de 3.000 de euro pretinsa anterior, moment in care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante, asupra inculpatului fiind gasita suma respectiva de bani.

Celor doi inculpati li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile 309 Cod de procedura penala.

Cei doi inculpati vor fi prezentati cu propunere de arestare preventiva Tribunalului Bucuresti.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Iata imagini de la flagrant si de la perchezitia domiciliara efectuata la femeia de afaceri:

Sursa: luju.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *