The Telegraph prezintă exemplul unui șofer de Uber, care după ce și-a încheiat tura, a mers la următorul loc de muncă, în cadrul unui consiliu local. Publicația explică faptul că fenomenul este mai răspândit în rândul angajaților din sectorul public, pentru că politicile de lucru sunt mai flexibile, iar măsurile de supraveghere sunt puține sau lipsesc. Această situație are, în cele din urmă, efecte negative asupra relației dintre contribuabili și autoritatea locală.
Patru consilii locale britanice au spus că au identificat angajați care mai aveau un loc de muncă, secret, în timp ce agenția națională împotriva fraudelor, a depistat plăți salariale în exces de până la 500 de mii de lire și 23 de cazuri de înșelăciune doar la municipalitățile din Londra. Într-un caz, un înalt funcționar public a avut simultan trei slujbe guvernamentale cu normă întreagă, timp de peste doi ani, fără a fi descoperit.
Consiliul Croydon, unul dintre cele mai mari din capitală, a introdus în contractele de muncă obligația ca angajații să ceară aprobare pentru a avea al doilea loc de muncă, dar și să se prezinte cu regularitate la birou.
Multe organisme din sectorul public nu au suficient personal sau fonduri, lucru care face ca monitorizarea personalului să fie mai dificilă. Totodată, managerii evită să supravegheze îndeaproape anagajații de teama de a nu încălca viața personală a acestora. Astfel, au fost descoperite și forumuri online în care se postează sfaturi despre cum să păstrezi, în secret, mai multe slujbe.
Alianța Contribuabililor din Marea britanie a cerut autorităților să țină evidența mai bine și să comunice mai eficient între ele pentru a evita aceste situații. Directorul executiv susține că este nedrept ca angajații din sectorul public să încaseze salarii pentru mai multe locuri de muncă la negru, în timp ce cetățenii de rând se confruntă cu dificultăți financiare.
Fenomenul a luat amploare în timpul, dar și după ridicarea restricțiilor pentru limitarea răspândirii pandemiei de coronavirus, în 2020 și anii care au urmat. În timp ce munca la distanță este legală, avocații specializați în dreptul muncii au explicat că a avea două locuri de muncă simultan, plătite cu normă întreagă, este o abatere gravă, dacă salariatul prestează doar o fracțiune din numărul de ore prevăzute în contract.
sursa: biziday