Datele oficiale privind scăderea PIB-ului american cu -0,3%, în primele trei luni ale acestui an, au surprins pe toată lumea, pentru că ele au venit după o creștere robustă, de +2,4%, la finalul anului trecut.
Imediat ce au fost anunțate cifrele, Donald Trump a postat pe rețeaua sa de socializare un mesaj în care susține că cifrele “nu au nimic de a face cu tarifele” și că Joe Biden i-ar fi lăsat “cifre proaste”, iar actuala evoluție a economiei SUA n-ar avea legătură cu el și deciziile lui, pentru că a preluat conducerea abia pe 20 ianuarie.
Dar Donald Trump și-a început, cel puțin la nivel retoric, declarativ, războiul tarifar încă din primele zile ale mandatului său, atacând principalii parteneri economici ai SUA – Canada, Mexic și China.
Financial Times citează mai mulți economiști care arată că intrarea bruscă “în marșarier” a economiei a fost provocată de o creștere semnificativă a importurilor, de +41%, pentru că toate companiile americane care lucrează cu componente sau materie primă din import s-au grăbit să își facă stocuri imediat ce Trump a început să amenințe cu taxe vamale care le-ar fi scumpit. Cum, la calculul PIB, importurile se scad din creștere (deficitul comercial a atins un record istoric de 162 de miliarde de dolari), efectul a fost și el unul semnificativ. Ar fi fost chiar mai mare dacă aceste stocuri, precum și consumul, în creștere ușoară, nu ar fi compensat parțial acest șoc.
Economiștii de la Morgan Stanley arată că, într-adevăr, scăderea este una conjuncturală, pentru că stocurile realizate vor ajuta la o creștere mai mare pe al doilea trimestru din 2025. Dar un alt factor de corecție a PIB este creșterea prețurilor, iar, dacă tarifele lui Trump, deja intrate în vigoare, vor avea un astfel de efect în lunile de vară, economia SUA va frâna din nou. Deocamdată, cifrele oficiale arată o scădere a inflației anuale la 2,4 în martie, de la 3% în ianuarie.
Economiștii anticipează așadar o revenire pe creștere a economiei americane în al doilea trimestru, pe măsură ce importurile scad, iar bunurile străine stocate anterior sunt cumpărate de consumatorii americani. Rămân totuși mari semne de întrebare legate de cererea internă, mai ales că starea de spirit a americanilor s-a schimbat și ei nu prea mai cred că măsurile lui Trump le va aduce foarte curând prosperitate. “Volumele de mărfuri din Portul Los Angeles, cel mai mare de pe Coasta de Vest, au scăzut cu 30% în această săptămână, în timp ce volumele de săptămâna viitoare sunt așteptate să fie cu peste o treime mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut”, mai arată Financial Times.
FMI a estimat săptămâna trecută că PIB-ul SUA va crește cu +1,8% în acest an, ceea ce ar însemna o încetinire vizibilă, căci în ianuarie FMI estima o creștere de +2,7%. Numeroși analiști economici cred acum că SUA vor intra în recesiune sau, în cel mai bun caz, într-o stagnare.
Sursa: biziday