UPDATE: Președintele producătorului auto Tesla a negat că firma caută un înlocuitor pentru Elon Musk, după ce în ultimele luni miliardarul s-a ocupat mai mult de Departamentul de Eficiență Guvernamentală (DOGE), înființat de Administrația Trump, chiar dacă profiturile companiei au scăzut.
Compania americană a postat o declarație pe X, rețeaua socială deținută de Musk, din partea președintelui Robyn Denholm, în care precizează că firma este ”foarte încrezătoare în capacitatea sa de a continua să pună în aplicare planul de creștere care urmează”, susținând că un raport despre posibilii succesori este ”eronat”.
Știrea inițială:
Miercuri, în cadrul unei ședințe de la Casa Albă, Donald Trump i-a spus lui Elon Musk că “marea majoritate a oamenilor din această țară te respectă și te apreciază cu adevărat. Și știi că ești invitat să stai cât timp dorești”, totuși, a mai adăugat președintele, ar fi de înțeles dacă Musk ar putea dori “să se întoarcă acasă la mașinile lui”.
Luna trecută, Elon Musk a declarat că se va retrage din funcția de șef al Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), creat de Administrația Trump pentru reducerea cheltuielilor statului. A motivat, la acel moment, că dorește să se concentreze mai mult pe compania sa auto, Tesla, care se confruntă cu o serie de probleme. Săptămâna trecută, a revenit asupra declarației și a spus că își va reduce timpul de lucru la DOGE, începând din luna mai, urmând să se mai ocupe doar o zi sau două pe săptămână de acesta.
David Sacks, un apropiat al lui Musk, care este și membru al Administrației Trump, a declarat săptămâna trecută că Musk nu va părăsi DOGE, ci își va reduce rolul, așa cum a făcut și în cazul Twitter.
În ultimele luni Tesla, compania lui Elon Musk, s-a confruntat cu numeroase probleme atât în SUA, cât și în celelalte state de pe glob, în principal din cauza activității politice a lui Musk. Americanii s-au revoltat împotriva concedierilor decise de acesta la nivel federal, iar europenii au criticat susținerea partidelor extremiste și interferența lui Musk în problemele lor interne. Toate acestea au dus la acțiuni de protest împotriva Tesla și la boicotarea achiziției mașinilor sale. Vânzările Tesla, la nivelul UE, au scăzut cu -28%, în primul trimestru al anului.
Atunci când a preluat DOGE, Elon Musk a promis că va reduce cheltuieli în valoare de două mii de miliarde de dolari. Bilanțul final, anunțat de șeful Tesla, arată, însă, că s-au redus cheltuieli în valoare de doar 160 de miliarde de dolari. Experții spun însă că reducerea ar putea fi mult mai mică.
Wall Street Journal a relatat miercuri că consiliul de administrație al Tesla a început, în urmă cu câteva săptămâni, procedurile pentru a găsi un succesor pentru Elon Musk în funcția de CEO. De asemenea, publicația, care a citat surse anonime familiarizate cu chestiunea, a scris că consiliul de administrație i-a spus lui Elon Musk că trebuie să petreacă mai mult timp ocupându-se de companie.
sursa: biziday