Mâine, duminică, 28 iulie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, va avea loc un concert extraordinar de operă în aer liber – „Cei trei tenori ieșeni”. Marii noștri soliști – Florin Guzgă, Andrei Apreotesei și Andrei Fermeșanu, admirați de toată România, vor poposi și în Basarabia.
Ei vin la Chișinău, după un itinerar, care a inclus o serie de orașe din țară, unde s-au bucurat de un mare succes la public. Amfitrionul evenimentului va fi renumitul istoric, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, care ne va ghida prin momentele importante ale serii, susțin organizatorii.
Imnul național, simbolul unității românilor
Concertul „Celor trei tenori ieșeni” din Chișinău se organizează în cadrul proiectului „Imnul național, simbolul unității românilor! – ediția a II-a”. Este inițiat de Asociația „Yufest” și are ca scop principal promovarea valorilor și simbolurilor României, consolidarea identității naționale și informarea cetățenilor despre marcarea Zilei Imnului Național al României, sărbătorită, anual, pe 29 iulie.
Accesul la eveniment este gratuit și se va face începând cu ora 17:00. Cei „Trei tenori ieșeni” – Florin Guzgă, Andrei Apreotesei și Andrei Fermeșanu – vor încânta cu prestațiile lor remarcabile, acompaniați de Orchestra Simfonică Națională a Companiei „Teleradio-Moldova”, dirijată de Andrei Zapșa.
Celebrarea unității și identității naționale
La eveniment, vor mai evolua Orchestra model a Inspectoratului General de Carabinieri din cadrul MAI al Republicii Moldova și Corul de copii CAPRICCIO. Sub conducerea Elenei Marian, copiii talentați vor aduce emoție și bucurie publicului.
Anul trecut, proiectul a debutat, la Chișinău, cu un concert impresionant al Corului Marii Uniri, reunind 100 de participanți. În acest an, Asociația „Yufest” își propune să dubleze numărul participanților, subliniind astfel importanța celebrării acestui simbol național în Republica Moldova, potrivit organizatorilor.
Cei trei tenori ieșeni excepționali îndeamnă melomanii să nu rateze ocazia de a participa la un eveniment cultural deosebit, ce celebrează unitatea și identitatea națională!
Cei trei mari soliști de operă vor fi cunoscuți și publicului basarabean
Andrei Fermeșanu este solist al Operei Naționale Române din Iași, din anul 2012. Repertoriul său include roluri principale din opere precum: „Il Barbiere di Siviglia” de Gioachino Rossini, „L’elisir d’amore” de Gaetano Donizetti, „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart, „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski, „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, „Carmina Burana” de Carl Orff. Andrei Fermeșanu este directorul general al Operei Naționale Române din Iași.
Solist al Operei Naționale Române din Iași din 2014, Andrei Apreotesei a debutat în numeroase roluri de-a lungul anilor. Cu o prezență scenică caldă și o voce generoasă, Andrei Apreotesei a cucerit inimile publicului în toate rolurile pe care le-a interpretat pe numeroase scene din România. Andrei Apreotesei este directorul general al Ateneului Național Iași.
Florin Guzgă a început colaborarea cu Opera ieșeană în 2006, ca membru al Corului, iar în 2013 a debutat ca solist. Este unul dintre cei mai apreciați tenori ai României, a primit numeroase premii naționale și internaționale și a colaborat cu teatre lirice din București, Cluj, Timișoara, Brașov, Constanța, Galați, Chișinău, Toulouse, Zagreb. Florin Guzgă este directorul artistic al Operei Naționale Române din Iași, informează Radio România despre cei trei tenori.
sursa:EVZ.ro