“Ideea ca gerul omoară virusul H1N1 si reduce riscul de imbolnavire e un mit”. Titlul unui articol apărut în presa românească. Da, dar nu acum…

Articolul a apărut în decembrie 2009, în Ziarul de Iași. Deci acum 10 ani. Și trata, printre altele, faptul că mitul că frigul omoara virușii și că astfel numărul îmbolnăvirilor de gripa va scadea este demontat de specialisti. Mai departe vă lăsăm pe dumneavoastră să citiți, să vă cruciți și să…gândiți. După cum bine știți, putem găsi nu numai în presa noastră, ci și în presa la nivel mondial diverse “indicii”, de-a lungul timpului, care puse cap la cap, pot oferi „filmul” unor evenimente.

Iată articolul, mai jos.

“Medicii pneumologi susțin că virusul gripal H1N1 nu se transmite afară, ci în spații închise și mai ales în cele aglomerate, fără aerisire. , a declarat prof.dr. Traian Mihăescu, medic pneumolog în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Medicii recomandă aerisirea încăperilor în fiecare zi, chiar dacă temperaturile afară sunt foarte scăzute tocmai pentru a evita favorizarea apariției infecțiilor respiratorii și pentru a exclude transmiterea lor altor persoane. Dacă în ultimele zile numărul cazurilor noi confirmate de Institutul Cantacuzino la Iași a scăzut și au fost și multe zile fără nici un caz, medicii spun că pericolul nu a trecut încă.

<Experința altor epidemii anterioare ne arată faptul că nu s-a terminat aici cu gripa H1N1. Ne așteptăm și la alte valuri de îmbolnăviri. Având în vedere faptul că pînă acum toate cazurile grave au fost la adulți, este posibil ca un val de cazuri grave să afecteze și copiii, mai ales pe cei până în patru ani. Acum numărul cazurilor este în scădere, dar nu trebuie să ne amăgim că am scăpat de gripă>, a mai spus prof.dr. Mihăescu.

Astfel, medicii se așteaptă la un număr mare de îmbolnăviri cu gripă H1N1 după sărbătorile de iarnă.

În același timp, o categorie foarte expusă la acest virus este reprezentată de femeile însărcinate. Deși la Iași s-au înregistrat cazuri în care femei însărcinate au luat virusul și nu au supraviețuit, o parte din femeile care așteaptă acum un copil nu se grăbesc să-și facă vaccinul pandemic. , a spus Ionela R., de 27 de ani, însărcinată în luna a șasea.

Pe de altă parte, unele femei sunt chiar reticente la vaccin și au hotărît deja că nu și-l vor administra. , a spus o altă femeie însărcinată în luna a șasea care așteaptă o fetiță.

În ultimele 24 de ore la Iași nu s-au mai confirmat cazuri noi de gripă H1N1. În Clinica de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului a mai decedat un pacient venit din Bacău, însă analizele acestuia ieșiseră negative, deci nu era bolnav de gripă nouă. Tot aici a mai fost transferat în stare gravă un bărbat de 70 de ani de la Spitalul de Boli Infecțioase”…

Epilog 1

Gripa tip A(H1N1) numită și gripa porcină, gripa mexicană, sau gripa nord-americană a izbucnit în Mexic în luna aprilie 2009 și a evoluat ca o pandemie, răspândindu-se în întreaga lume. Deși a fost o boală gripală ușoară și cu mortalitate relativ scăzută, de la declanșarea sa în aprilie 2009 și până în august 2010, pandemia a provocat între 150.000 și 575.000 de decese în lume, potrivit Wikipedia (și mai multe, inclusiv despre variantele conspirative, ce includ industria pharma etc. puteți citi la această sursă).

Alături de informațiile și îndrumările de educație sanitară benefice, mass-media a declanșat și o panică globală, cu rezultate nefaste, transformând această pandemie în cea mai mediatizată epidemie de gripă din istorie. La data de 10 august 2010, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a proclamat sfârșitul pandemiei de gripă cu virus A/H1N1 și începutul perioadei post-pandemice.

Epilog 2

Primul caz confirmat de gripa A (H1N1) în România a fost confirmat pe 27 mai 2009 la o femeie de 30 de ani venită de la New York pe 23 mai, după ce a făcut escala la Paris. Conform directorului „Institutului Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, „femeia avea o formă ușoară de boală și nu mai prezintă acum riscul de a răspândi virusul”. Pe baza morbidității (indexul de îmbolnăvire a populației) posibile spre finele anului 2009, Ministerul Sănătății din România estimează un număr de circa 2200–2400 decese, majoritatea sub vârsta de 40 de ani, respectiv cam un deces la 10.000 de locuitori (estimările mai sumbre multiplică acest număr cu 10). Tot potrivit Wikipedia, această mortalitate este egală sau inferioară celei provocate de gripele din ultima decadă.

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *