Viktor Orban a cedat după discuția avută la Budapesta cu președinta Comisiei Europene. După întâlnirea avută cu Orban, Ursula von der Leyen a susținut că s-au făcut progrese în direcţia impunerii unui embargou european asupra importurilor de petrol din Rusia, scrie agerpres.ro

 

 

Budapesta a blocat până acum proiectul de embargou, pe motiv că o astfel de sancţiune împotriva Moscovei ar afecta securitatea energetică a Ungariei.

Dialogul cu Orban “a contribuit la elucidarea anumitor puncte referitoare la sancţiuni şi la securitatea energetică”, a spus Von der Leyen, adăugând că “am făcut progrese, dar va mai fi de lucru”. Ea a anunţat o videoconferinţă “cu alţi actori din regiune” pentru “întărirea cooperării regionale în infrastructurile petroliere”.

Fără ieşire la mare şi dependentă de achiziţiile de petrol şi gaze din Rusia, Ungaria a cerut partenerilor din UE garanţii privind furnizarea de energie, ca o condiţie pentru aprobarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, în urma invaziei din Ucraina.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a postat după întâlnirea de luni un mesaj video pe Facebook, în care arată că “am făcut progrese, aş spune chiar că am reuşit să facem un mic pas înainte, dar mai trebuie să discutăm mult pentru a produce o evoluţie a poziţiei europene, deoarece nu putem permite să se impună poporului ungar plata costurilor acestui război”.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a reluat ideea conform căreia “în forma actuală” embargoul petrolier anti-rus ar însemna “lansarea unei bombe atomice asupra economiei Ungariei” şi “ne-ar compromite securitatea energetică”. “Atâta vreme cât Comisia Europeană nu oferă o soluţie pentru aceste probleme, Ungaria nu poate, evident, să susţină această nouă serie de sancţiuni”, a adăugat el, conform AGERPRES

 

sursa foto – stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *