Mai sunt puțin peste 24 de ore până când, la Moscova, începe parada militară anuală dedicată Zilei Victoriei în al Doilea Război Mondial. Un eveniment cu o mare încărcătură patriotică, în acest an se va desfășura sub semnul războiului din Ucraina. Iar lucrurile merg destul de prost pentru armata rusă. În acest context un cunoscut deputat rus susține că pentru pace este nevoie ca nu mai puțin de 2 milioane de ucraineni trebuie ori să părăsească Ucraina ori să fie ”denazificați – ceea ce înseamnă să fie distruși, nimic altceva” (deputat Alexei Juravlev), scrie stiripesurse.ro

Ofensiva din Donbas a întâlnit opoziția fermă a ucrainenilor, care au pierdut mai multe localități după lupte grele și au eliberat altele, amenințând liniile de aprovizionare ale rușilor. Mai mult, aviația ucraineană a reușit să bombardeze trei zile la rând pozițiile rusești de pe Insula Șerpilor. În acest timp, rușii continuă raidurile aeriene asupra orașelor ucrainene.

Sunt și vești bune, însă: oficialii de la Kiev au anunțat sâmbătă că toți civilii blocați în tunelurile din Azovstal au fost evacuați.

Atacul dovedește că la mai bine de două luni de la începutul invaziei, Rusia nu are superioritate aeriană pe cerul din Ucraina, o veste proastă pentru Kremlin înaintea ceremoniilor de luni, de ziua Victoriei.

Imaginile au apărut la câteva ore după ce o navă de desant rusească a fost distrusă în portul insulei de o dronă Bayraktar.

Rușii nu au succes nici la sol. Ucrainenii au eliberat mai multe localități în estul Harkovului și amenință să taie liniile de aprovizionare ale armatei ruse. În satul Stari Saltiv s-au dat lupte grele.

Rușii au pierdut rapid un T90M, cel mai modern tanc al lor

Corespondent TV: ”Un proiectil de artilerie a lovit această casă. E în flăcări. Aici locuiau civili. Și asta pare să fie răzbunarea rușilor pentru că au fost împinși de ucraineni spre graniță”.

”- Au ajuns rușii în partea asta a satului?

– S-a întâmplat mai demult. Noi locuim aici, în beci. Rușii au fost în centru, pe lângă școală”.

Chiar dacă satul a fost eliberat de armata ucraineană, rușii se pot întoarce oricând. Așa că mulți localnici vor să plece, dar evacuarea e dificilă din cauza drumurilor desfundate.

”Ne puteți ajuta să ieșim (din nămol)? E departe de sat, iar drumul e așa tot timpul. Doamne, ce pot să fac?”.

De partea cealaltă a frontului sunt unități regulate ale armatei ruse, dar și militari separatiști sau chiar mercenari din compania Wagner, spun ucrainenii.

”- Cine luptă împotriva voastră?

– Sunt unități diferite. Dar toți fug de noi. Au lăsat documente, arme și au fugit”.

Rușii au pierdut aici primul tanc T90M, cel mai modern din dotarea armatei. Au fost produse doar vreo 40 de bucăți până acum, scrie stiripesurse.ro

 

sursa foto – digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *