Președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei afirmă că, raportat la recensămintele anterioare, din 2002 și 2011, estimările recensământului de anul acesta indică o scădere a populației României de 2,7 milioane, respectiv 1,1 milioane de persoane.
Tudorel Andrei spune că, dacă până în 2007, principala cauză a scăderii populației României a fost migrația internațională, în ultimii 5-6 ani, aceasta a fost determinată de sporul natural negativ, înregistrându-se mai multe decese decât nașteri, conform alephnews.ro.
Citește și: Mai sunt doar 7 zile pentru ca românii care lucreză să facă rost de o zi liberă: Aproape 6,5 milioane de chestionare au fost completate la recensământ
Președintele INS avertizează că perspectivele demografice ale României sunt sumbre, în următorii 40 de ani numărul locuitorilor urmând să ajungă sub 15 milioane de persoane.
Tudorel Andrei spune însă că există soluții pentru oprirea declinului demografic cum ar fi o politică pro natalistă bine gândită sau atragerea de emigranți care poate duce la o redresare și chiar la o întinerire a populației, dar pe un termen nu foarte scurt.
Prezentăm principalele declarații ale președintelui INS Tudorel Andrei sîmbătă seara, la emisiunea InSecuritate, de la Aleph News:
Tudorel Andrei: În general, Europa, și mai ales Europa de est, a fost în ultimii 30 de ani în declin demografic accentuat. Să nu uităm că majoritatea țărilor din estul Europei, după 1990, au trecut într-o altă formă de planificare a familiei, de creștere a populației și de dezvoltare a resurselor umane. Să nu uităm ceea ce s-a întâmplat în România până în 1989, era o intervenție puternică a partidului, a statului, în viața fiecărei familii, în sensul că nu se putea planifica numărul de copii doriți de o familie și până la urmă era numărul de copii doriți de o politică demografică expansionistă, începută în anul 1966, odată cu primul decrat, urmat apoi de diverse măsuri normative sau așa-numitele măsuri economice. Practic, s-a închis un ciclu de tranziție demografică forțată la nivelul acestor țări. Aceeași situație s-a întâmplat și în spațiul ex-sovietic. Pe de o parte, am avut această schimbare de politică demografică, iar pe de altă parte, la fel ca în țările europene est, fost comuniste, am asistat la migrație internațională masivă spre vest. Cel mai bun exemplu pe care pot să-l dau, R. Moldova, care a pierdut într-o perioadă scurtă timp, 30 de ani e o perioadă scurtă din punct de vedere istoric, o mare parte a populației…citeste INTEGRAL aici
sursa foto – digi24.ro