În 2021, 227,5 mii persoane inactive doreau să lucreze, dar nu căutau sau nu erau disponibile, în scădere cu 9,5% faţă de anul anterior, arată datele Institutului Național de Statistică, scrie stiripesurse.ro

Ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei active a fost în anul 2021 de 1,4%, cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât în anul precedent, conform Mediafax.

În anul 2021 numărul şomerilor a fost de 459,2 mii persoane.

Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (6.355,8 mii persoane), 227,5 mii persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională (în scădere cu 24,0 mii faţă de anul precedent). Dintre acestea 215,2 mii persoane erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă (raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 2,6%), iar 12,3 mii persoane căutau un loc de muncă, dar nu erau disponibile să înceapă lucrul.

De reţinut faptul că în anul 2021, 117,4 mii persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 1,4% din populaţia activă, 1,5% din populaţia ocupată şi 39,7% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. Faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a crescut cu 15,7 mii.

Rata şomajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta forţei de muncă în gospodării, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice şi sociale. Alături de acesta, pentru a oferi o imagine completă a situaţiei şi evoluţiei pieţei muncii, INS publică, cu periodicitate anuală, un set de 3 indicatori, reprezentând categorii de populaţie ocupată sau inactivă având unele similitudini cu populaţia în şomaj şi grade diferite de ataşament faţă de piaţa muncii (comparativ cu situaţia standard a categoriei din care fac parte) şi anume: persoane subocupate; persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul; persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul.

Ultimii 2 indicatori („persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”), alcătuiesc împreună „forţa de muncă potenţială adiţională”, scrie stiripesurse.ro

 

sursa foto – stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *