Partidul Socialist și partidul de extremă stânga La France Insoumise (LFI) – „Franța Nesupusă” – au ajuns la un acord în principiu pentru a forma o alianță în vederea alegerilor parlamentare din Franța ce vor avea loc în luna iunie, a anunțat miercuri Adrien Quatennens, membru LFI, pentru postul de radio Franceinfo, informează digi24.ro

Acordul de coaliție, întocmit sub conducerea radicalului de stânga Jean-Luc Melenchon, reprezintă o încercare a partidelor de stânga din Franța de a-l împiedica pe Macron să formeze o majoritate în parlament după alegerile programate pentru perioada 12-19 iunie și de a-i bloca agenda pro-business.

Melenchon, un eurosceptic înverșunat, a reușit să îi unească pe Verzi, comuniști și socialiști într-o nouă alianță care ar putea să ridice probleme pentru UE, întrucât platforma francezilor de stânga își propune să atace bazele politicilor economice ale blocului comunitar european.

Socialiștii proeuropeni au fost principalul impediment în calea semnării noului acord după negocierile ce au avut loc la sediul partidului eurosceptic al lui Melenchon. Foto: Profimedia Images
„Putem și îl vom învinge pe Emmanuel Macron și putem să o facem cu o majoritate care să guverneze cu un program radical”, a spus Quatennens.

O sursă din Partidul Socialist a spus că există o înțelegere în vigoare în legătură cu candidații propuși și la strategia generală, dar că negociatorii trebuie să se înțeleagă pe deplin asupra programului de guvernare. Partidul LFI a făcut pacte similare cu Verzii și comuniștii, creând astfel un front unit sub egida lui Melenchon.

Ultima coaliție „stânga-verde” în Franța a fost în 1997-2002
Dacă va fi confirmat, acordul va unii partide care de 20 de ani nu au mai condidat împreună în alegeri. Ultima dată când a mai existat o coaliție de stânga care a inclus și mișcarea ecologistă a fost în perioada 1997-2002.

Socialiștii proeuropeni au fost principalul impediment în calea semnării noului acord după negocierile ce au avut loc la sediul partidului eurosceptic al lui Melenchon.

Ultimul sondaj Harris Interactive arată că cele două tabere sunt la egalitate perfectă: atât stânga unită, cât și alianța partidului lui Macron cu conservatorii ar urma să strângă 33% din voturi la următoarele alegeri parlamentare, scrie digi24.ro

 

sursa foto – digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *