Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a transmis în cadrul unei întâlniri cu omologul său leton, Edgars Rinkevics, în capitala letonă Riga, că statele baltice va beneficia de sprijinul Berlinului în faţa unei posibile ameninţări din partea Moscovei, scrie AGERPRES

 

 

NATO va “proteja fiecare colţ de teritoriu, împreună”, a afirmat Baerbock după o întâlnire cu omologul său leton, Edgars Rinkevics, în capitala letonă Riga.

Ca aliaţi NATO, Letonia, Estonia şi Lituania se pot “bizui 100% pe Germania”, a subliniat ea.

“Siguranţa Europei şi a noastră a tuturor este legată inseparabil de securitatea statelor baltice”, a adăugat şefa diplomaţiei germane, care a început miercuri un turneu de trei zile în republicile baltice ex-sovietice – Letonia, Estonia şi Lituania.

În ce-l priveşte, omologul său leton, care a criticat lentoarea livrărilor germane de arme pentru Ucraina, a subliniat că “Germania este un partener de încredere”, referindu-se la rolul trupelor germane în grupul de luptă al NATO din Lituania.

 

Şefa diplomaţiei germane a mai afirmat la Riga că Berlinul este pregătit să sprijine militar Ucraina pe termen mediu şi lung, “atât în următoarele trei luni, cât şi în următorii trei ani”.

Ea a menţionat şi că livrarea de armament mai greu cum sunt tancurile “nu reprezintă un tabu, deşi aşa pare uneori în dezbaterile din Germania”.

Berlinul a stabilit deja cu alte state din NATO şi G7 ca, dacă acestea trimit rapid Ucrainei arme mai vechi, Germania le va înlocui cu arme de producţie germană, a amintit Baerbock.

Ministrul german de externe a evocat pe de altă parte o anume “manie naţionalistă” care se instalează în Rusia şi creează tensiuni în societatea germană, dar şi în Letonia. “Nu vom permite ca societăţile noastre să fie divizate”, a asigurat ea, adăugând, referitor la un posibil embargo asupra importurilor de combustibil fosil rusesc, că Germania face “eforturi uriaşe pentru a depăşi dependenţa fatală de energia rusă”, scrie agerpres.ro

 

sursa foto – digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *