Serviciile de informaţii din Republica Cehă au avertizat marţi asupra posibilei infiltrări în Europa a unor spioni ruşi, cu documente false de identitate, care s-ar putea strecura printre refugiaţii ce sosesc din Ucraina, potrivit influentului ziar generalist ceh iDnes, citat de stiripesurse.ro

“Activitatea diferiţilor finanţatori ruşi în Republica Cehă se intensifică treptat. Trebuie să ne pregătim de noile lor atacuri: dezinformarea în masă şi utilizarea coloanei a cincea”, a declarat şeful Serviciului de Securitate şi de Informaţii (BIS), Michal Koudelka.

Obiectivul spionilor ruşi este, potrivit şefului contraspionajului ceh, “de a pune sub semnul întrebării invazia Rusiei în Ucraina şi de a răspândi propaganda rusă”.

Până în prezent BIS nu a confirmat oficial presupusul val de noi agenţi ruşi care – potrivit lui Koudelka – s-ar putea afla printre cei care fug de războiul din Ucraina.

Responsabilul citat a recunoscut că activitatea serviciilor de informaţii ale Moscovei a fost pusă la încercare de reducerea drastică a personalului ambasadei ruse din Praga.

Cu un an în urmă, Cehia a acuzat serviciile de informaţii ruse de un act de sabotaj la un depozit de muniţii în 2014 pentru ca armele stocate acolo să nu ajungă în Ucraina, al cărei guvern se confrunta la acea dată cu miliţiile proruse în regiunea Donbas.

Pe baza acestei acuzaţii, guvernul ceh a expulzat pentru spionaj 18 diplomaţi de la ambasada Rusiei din Praga, iar apoi ambele ţări şi-au păstrat un număr identic de diplomaţi şi de personal local la misiunile lor diplomatice.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Republica Cehă a primit peste 300.000 de refugiaţi din această ţară, dintre care jumătate fiind minori, scrie stiripesurse.ro

 

sursa foto – stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *