Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a discutat cu secretarul american de stat Antony Blinken despre consecinţele invaziei Rusiei în Ucraina şi despre modalităţile de a oferi sprijin Ucrainei, scrie digi24.ro

 

Blinken a mulțumit României pentru rolul regional asumat de ţara noastră şi pentru toate măsurile luate de România pentru gestionarea actualei crize, pentru susţinerea oferită Ucrainei şi altor parteneri vulnerabili din regiune, inclusiv Republicii Moldova, potrivit unui comunicat al MAE.

Oficialul american „a apreciat angajamentul constant al României, ca partener strategic al SUA şi aliat NATO responsabil şi de încredere, pentru stabilitatea şi securitatea regiunii Mării Negre, dar şi la nivel european şi euroatlantic”, se mai arată în comunicat.

Aurescu a subliniat importanţa implementării rapide a deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, în special crearea accelerată a Grupului de Luptă în România, ca prim pas în direcţia echilibrării şi consolidării prezenţei NATO pe Flancul Estic, pe termen lung.

Cei doi oficiali au agreat menţinerea unei coordonări apropiate în ceea ce priveşte pregătirea deciziilor pe care le va lua Alianţa la Summitul NATO de la Madrid, care vor fi esenţiale pentru transformarea şi adaptarea pe termen lung a posturii consolidate de descurajare şi apărare a Alianţei, mai ales pe Flancul Estic. A fost punctată, în acest sens, şi importanţa Summitului formatului Bucureşti 9 (B9), care va fi găzduit de preşedintele României, Klaus Iohannis, în luna iunie, înainte de reuniunea la nivel înalt a NATO.

Aurescu i-a mulțumit lui Blinken pentru decizia SUA de a-şi creşte prezenţa militară pe teritoriul ţării noastre şi a evidenţiat necesitatea consolidării, în continuare, a unei prezenţe americane şi aliate cât mai robuste în România şi pe întreg Flancul Estic, în special la Marea Neagră. Oficialul american a dat asigurări că SUA sunt pe deplin angajate în protejarea teritoriilor României şi ale tuturor aliaţilor, în special a acelor ţări care se află în prima linie, aşa cum este România.

Aurescu a amintit și susţinerea puternică a României pentru o relaţie transatlantică solidă, care să acţioneze unit, inclusiv în ceea ce priveşte sancţiunile împotriva Rusiei şi izolarea sa pe plan internaţional. Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru co-sponsorizarea de către România a rezoluţiei ONU care a condus la suspendarea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului.

De asemenea, secretarul de stat al SUA l-a felicitat pe Aurescu pentru rezultatele foarte bune şi substanţiale obţinute în sprijinul Chişinăului ca urmare a Conferinţei Internaţionale de lansare a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, pe care ministrul afacerilor externe român a co-prezidat-o împreună cu omologii german şi francez la Berlin, la 5 aprilie.

Aurescu a prezentat necesităţile Republicii Moldova pentru a face faţă efectelor crizei declanşate prin agresiunea rusă în Ucraina şi pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova. Secretarul de stat al SUA a fost de acord cu evaluarea părţii române privind importanţa consolidării rezilienţei în Vecinătatea Estică, cu accent pe necesitatea sprijinirii Republicii Moldova, scrie digi24.ro

 

sursa foto – digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *