Ministrul finlandez pentru afaceri europene, Tytti Tuppurainen, a afirmat vineri că este “foarte probabil” ca Finlanda să-şi depună candidatura la NATO, ca urmare a invaziei ruse din Ucraina, transmite stiripesurse.ro

“Este foarte probabil, dar decizia încă nu a fost luată”, a precizat Tuppurainen pe canalul britanic Sky News.

Ea a adăugat că “finlandezii par să fi luat deja o decizie şi există deja o majoritate enormă în favoarea aderării la NATO”.

Sprijinul pentru aderare, care stagna la 20-25% de câteva decenii, aproape că s-a triplat, ajungând la 60% şi chiar 70%, potrivit celor mai noi sondaje.

Miercuri, şefa guvernului finlandez Sanna Marin a anunţat că ţara sa va lua ”peste câteva săptămâni” decizia dacă va cere aderarea la NATO, după o dezbatere la nivelul legislativului, potrivit Agerpres.ro.

”Există diferite perspective de a cere aderarea la NATO sau nu, şi trebuie să le analizăm foarte atent”, a spus Sanna Marin, într-o conferinţă de presă la Stockholm alături de omoloaga sa suedeză Magdalena Andersson.

Şi în parlamentul de la Helsinki se profilează o majoritate netă pro-aderare, circa 100 din cei 200 de deputaţi ai legislativului unicameral fiind în favoarea aderării la NATO şi doar 12 împotrivă, potrivit media locale.

La rândul său, executivul suedez va prezenta spre finalul lunii mai o analiză a politicii de securitate.

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a atenţionat mai devreme vineri că aderarea Suediei şi Finlandei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord va avea consecinţe pentru aceste ţări şi pentru securitatea europeană.

Aceste ţări “trebuie să înţeleagă consecinţele unei asemenea măsuri pentru relaţiile noastre bilaterale şi pentru arhitectura europeană de securitate în ansamblul ei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus, Maria Zaharova, într-un comunicat.

“A fi membru NATO nu le poate întări securitatea naţională. De facto, (Finlanda şi Suedia) vor fi în prima linie a NATO”, a adăugat Zaharova, conform stiripesurse.ro

 

sursa foto – stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *